Foto: KRO-NCRV

Misha in De Verwondering

Afgelopen zondag, 13 maart 2022, was Misha Beliën – docent zenmeditatie aan het Han Fortmann Centrum – te gast in tv-programma De verwondering. Daarin ontvangt Annemiek Schrijver gasten uit verschillende religieuze tradities en met uiteenlopende maatschappelijke achtergronden.

Misha bracht als kind veel tijd door op de boerderij van zijn opa en oma, waar hij met bewondering keek naar hun vanzelfsprekende aandacht voor mens, dier en plant. Toen hij tien jaar was, verhuisde hij met zijn moeder naar één van de armste gebieden in Marokko, een cultuurshock die hem op jonge leeftijd aan het denken zette.

Eenmaal terug in Nederland kreeg zijn houding om alles radicaal te bevragen vervolg in de studie filosofie. Uiteindelijk verloor hij alle houvast, werd angstig en onzeker. Meditatie en zenboeddhisme hielp hem zichzelf te hervinden. Hij herkende er de liefdevolle aandacht die hij als kind op de boerderij ook had ervaren en leerde thuis te komen in het ‘hier en nu’.

Vorig jaar werd Misha tot zenmonnik gewijd, waarbij hij tevens de boddisatva-gelofte heeft afgelegd. In deze gelofte staat het bevrijden van alle levende wezens centraal: een streven dat hem dagelijks ontroert en richting geeft.

De uitzending is terug te zien via NPO Start. De verwondering is een programma van KRO-NCRV en elke zondagochtend te zien om 08:25 op NPO 2.

(Bron KRO-NCRV)