Mindfulleven 02

| februari 2023

Een nieuw begin voor het Han Fortmann Centrum

Het afgelopen jaar hebben we het fundament gelegd voor een nieuw begin van het Han Fortmann Centrum. Het was tijd om ons Centrum en ons aanbod opnieuw te bekijken: Is onze missie nog relevant? Waarop gaan we ons richten? Hoe doen we dit?

Dit traject begon anderhalf jaar geleden met een Organisatieopstelling bij Mieke Laarakkers en Guus Hustinx van Intens. Daar werd duidelijk dat het tijd was om het oude los te laten en een nieuwe start te maken. We begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe missie en visie, waarbij we ons richtten op wat nu nodig is in deze tijd. We begonnen met het gezamenlijk lezen van het boek ’21 lessen voor de 21-ste eeuw’ van Yuval Harari. Hierin wordt uitgebreid ingegaan of de problemen en risico’s van dit tijdsgewricht. Denk aan de klimaatcrisis, de polarisatie in de maatschappij, oorlogen en de risico’s van alle digitale mogelijkheden. In het laatste hoofdstuk beschrijft hij wat voor hem werkt: meditatie, bewust zijn, observeren, niet doen.

Dat is precies waar wij ook op uitkomen, door meditatie en meditatieve activiteiten kunnen we ons bewustzijn vergroten, ons weer verbinden met onszelf, elkaar en de natuur. Als we echt gaan zien, kunnen we hier ook beter voor gaan zorgen. Dat is wat nu nodig is en wat wij willen brengen. Onze jarenlange ervaring met mindfulness, yoga, zenmeditatie is een stevig fundament om op verder te bouwen. En om dit daadwerkelijk door te laten werken in de dagelijkse levens van mensen en in de maatschappij, willen nog verder gaan door aanbod te ontwikkelen voor meer duurzame beoefening en toepassing in maatschappelijk relevante gebieden.

Samengevat luidt onze nieuwe missie:

We bieden een oefenplaats voor bewust zijn in harmonie met natuur en samenleving.

Naast ons bestaande aanbod kiezen we een aantal thema’s om onze missie en visie te verwezenlijken. Deze zijn vooralsnog: duurzame beoefening, kinderen, jongeren en opvoeders, natuur, communicatie, wijsheidstradities en spiritualiteit. Een heldere richting, en ook open voor nieuwe inzichten en ideeën, steeds in ontwikkeling.

Voor dit alles hebben we een mooie nieuwe hoofdlocatie te midden van de natuur, de Zendo. En we geven onze nieuwe missie een gezicht op onze nieuwe website met een nieuw logo, op social media en met onze vernieuwde nieuwsbrief. Dit alles onder de professionele leiding van Lotte Luigjes.

We zijn er klaar voor en hebben er zin in!

In dat kader krijgt ook onze website een nieuwe opzet en uitstraling. Deze staat nu online en we zijn nog bezig om hem te optimaliseren. Blijf je ons volgen? Je bent van harte welkom!

Team Han Fortmann Centrum

Han Fortmann Centrum mindfulleven

Cursusaanbod voorjaar 2023

In enkele gevallen is het mogelijk tussentijds in te stromen in een cursus. Kijk bij het overzicht van lopende of vorige cursussen en informeer bij de docent.

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Zomermeditaties

12 juli om 09:30 - 10:15

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Open les mindfulness

27 augustus om 19:30 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

9 september om 19:00 - 21:30

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Training mindful ouderschap

26 september om 19:00 - 21:30

Innerlijk werk en klimaatactie: een belangrijke rol voor mindfulness en compassie?

Onze docent Wendy Kersemaekers schreef een samenvatting over de rol van de mind bij hoe we omgaan met het klimaat.

Hieruit komt naar voren dat de innerlijke dimensie meer betrokken zou moeten worden bij klimaatbeleid. Dit in plaats van alleen technologische oplossingen te zoeken buiten onszelf. Hoe ga je bijvoorbeeld om met klimaatangst, of hoe voorkom je dat mensen de ogen sluiten voor wat er aan de hand is. Of zelfs in de weerstand schieten, allemaal automatische reacties om dit grote probleem te hanteren.

Het is nodig om meer bewust met onze aarde om te gaan, om weer meer verbinding met de natuur te ervaren, ons te realiseren dat de natuur niet los van ons staat, maar dat we daar onderdeel van uitmaken.

Bij dit alles kan de ontwikkeling van mindfulness en compassie een belangrijke rol spelen, zo blijkt uit het artikel. En dit is precies waar het Han Fortmann Centrum zich ook voor wil inzetten met aanbod dat bewust zijn en het ervaren van verbinding bevordert.

Dit is een samenvatting van het onderzoek van Jamie Bristow van de Mindfulness Initiative, en is afgelopen maand verschenen in de wetenschapsnieuwsbrief van de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers VMBN.

Wil jij de hele samenvatting lezen?

Nieuw in ons aanbod: Mindfulness voor kinderen, jongeren en opvoeders.

Mindfulness voor kinderen, jongeren en opvoeders is een van de nieuwe toepassingen van mindfulness waar het  Han Fortmann Centrum zich voor gaat inzetten. Zo staan er mindfulnesstrainingen voor kinderen en jongeren en een opleiding tot mindfulness kindertrainer (Eline Snel) op de agenda, en organiseren we introductieworkshops voor scholen. 

Ter inspiratie dit leuke filmpje uit Australië. Daar doet een dagelijks een pauzemoment voor leerling en leerkracht veel goeds, weten ze uit ervaring. Scholen krijgen daar van de regering extra geld om mindfulness een structurele plek te geven in de klas. Volgt Nederland?

Wil je hierover meer informatie of werk je in het onderwijs en wil je met ons meedenken? Neem dan contact met ons op.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy verklaring.
Ik Accepteer

Minimal

Vogel wipt.
Tak kraakt.
Lucht betrekt.

Bijna niets
om naar te kijken
en juist dat
bekijk ik.

Roland Jooris

Han Fortmann Centrum mindfulleven
NIEUWSBRIEF


Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Han Fortmann Centrum:

NAAM
E-MAILADRES