Mindfulleven 03

| maart 2023

Groei en bloei

Al is het nog koud en sneeuwt het zo nu en dan, aan alles kun je voelen dat de lente eraan komt. De sneeuwklokjes en krokussen springen de grond uit en de vogels zingen uit volle borst. De knoppen aan de bomen worden voller en hier en daar is een voorzichtig bloesembloemetje zichtbaar. Het is merkbaar langer licht. Aan alles is te merken dat we aan het begin staan van een nieuw seizoen van groei en bloei.

Dit is ook binnen het Han Fortmann Centrum voelbaar. Met onze nieuwe missie en visie, als oefenplaats voor bewust zijn, is er van alles in ontwikkeling. Daarbij richten we ons op hoge kwaliteit, nieuw en vertrouwd aanbod om duurzaam mindful leven te bevorderen. In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte, of volg ons op social media.

Zo kun je in deze nieuwsbrief lezen over ons nieuwe aanbod ‘Online schrijfmeditaties’, onze docent Ellen Budding die het congres ‘Mindfulness in onderwijs en opvoeding: een helder verhaal’ bijwoonde (met 2 inspirerende filmpjes), onze plannen voor deze nieuwsbrief met een uitnodiging voor jou , Misha over ‘liever barsten of buigen?’, en natuurlijk een overzicht van ons eerstvolgende voorjaarsaanbod.

Laten we ons samen met de natuur openen voor groei en bloei 😊.

Wat rust in school kan brengen

Ellen Budding, onze docent mindfulness voor kinderen en jongeren, ging naar een congres over mindfulness en onderwijs. Hieronder vertelt ze over haar ervaringen:

Op zaterdag 18 februari heb ik het inspirerende mindfulnesscongres ‘Welzijn in onderwijs & opvoeding: Een helder verhaal’ bijgewoond. Het congres was georganiseerd door de Vereniging voor Mindfulness (VVM) en de Stichting Academie voor Mindful Teaching (Methode Eline Snel).

Met voor mij als hoogtepunt de enthousiaste verhalen van leerlingen en leerkrachten/docenten van scholen over de positieve effecten van mindfulness bij hen op school. Deze scholen hebben de keuze gemaakt om de aandachttraining en het dagelijks oefenen in aandacht, een vast onderdeel te laten zijn van hun onderwijscurriculum. Vanuit de sterke behoefte aan het cultiveren van aandacht, rust en kalmte in de klas, en het vergroten van het welzijn van hun leerlingen, en het verminderen van het gevoel bij docenten van ‘te veel in te weinig tijd.’

De basisschoolleerlingen vertelden dat ze zich rustiger en prettiger voelen sinds ze oefenen in aandacht, en dat klasgenoten vriendelijker met elkaar omgaan. De middelbare scholier kan nu goed omgaan met stress en een hoofd vol gedachten. Iets waar hij of zij de rest van zijn leven profijt van heeft.

De docenten gaven aan dat ze meer vanuit rust lesgeven én met meer aandacht voor de leerlingen waardoor ze meer dan voorheen, verbinding met de leerlingen ervaren en werkplezier.

Het is geen luxe meer, maar noodzaak dat leerlingen en leerkrachten regelmatig stoppen met doorgaan en oefenen in aandacht. Gezien de grote hoeveelheid prikkels, informatie in combinatie met een hoog levenstempo. Wetende dat een mens vanuit rust en (zelf)vertrouwen tot beter leren en onderwijzen komt.

Werk je op een basis- of middelbare school in Nijmegen of omgeving en wil je met je team de effecten van mindfulness ervaren? Of ben je een ouder en denk je dat mindfulness in de school van je kind welkom is? Bij het Han Fortmann Centrum kunnen schoolteams de 8-weekse MBSR-training (Mindfulness Based Stress Reduction) volgen op een prachtige plek in De Zendo in museumpark Oriëntalis of op locatie. Neem voor meer informatie hierover contact op met Wendy Kersemaekers 06-25024353.

Sinds kort kun je als leerkracht in Nijmegen zelfs de opleiding tot Mindfulness Kindertrainer volgens de Methode Eline Snel (‘Aandacht werkt!’) doen. De eerstvolgende start op 12 mei 2023 en kwalificeert je om mindfulnesstrainingen te geven aan kinderen van 4-12 jaar op school, instelling of eigen praktijk.

Zoek je een training voor je (puber)kind of leerling(en), kijk dan eens bij de open lessen en trainingen van Ellen Budding.

Voor een kijkje op een Mindful School in het primair onderwijs kun je eens kijken naar het filmpje van BS De Willibrord in Amsterdam:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy verklaring.
Ik Accepteer

En voor mindfuless in het voortgezet onderwijs
naar:

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy verklaring.
Ik Accepteer

Nieuw in ons aanbod: Schrijfmeditaties

Toen we een tijdje geleden benaderd werden door Gerdi Keeler van het Netwerk Schrijfmeditaties, waren we meteen nieuwsgierig.

Met een aantal docenten hebben we een schrijfmeditatie bij haar gevolgd, dit was een bijzondere en verdiepende ervaring. De combinatie van meditatie en schrijven, vanuit verschillende levensfasen rondom het thema ‘idealen’, bracht ons als vanzelf in het ‘bewust zijn’, helder en precies beschrijven en waarnemen, waarbij dingen aangeraakt en duidelijk werden. Bij ieder op zijn/haar eigen manier.

Deze online ‘Oefenplaats voor bewust zijn’, met meditatie en schrijven als ingang, nemen we graag op in ons aanbod. Kijk in de agenda voor de maandelijkse online bijeenkomsten. Het thema van de eerstvolgende schrijfmeditatie is ‘verwondering’. Volg ons op Facebook en Instagram waar we ongeveer 2 weken van te voren het thema van de eerstvolgende bijeenkomst bekend maken, of kijk op de website van het Netwerk Schrijfmeditaties.

Cursusaanbod voorjaar 2023

 

Mini-retreat: de kracht van stilte

8 juni om 13:00 - 17:00

Workshop adem, meditatie, ijsbad

9 juni om 14:00 - 17:00

Training de kracht van empathie

13 juni om 19:00 - 21:30

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Han Fortmann Centrum mindfulleven

Liever barsten of buigen?

De kleine buiging met gevouwen handhouding die in de zentraditie veel voorkomt is een heuse oefening.

Misha Beliën | Zenmonnik en docent

Uitnodiging

We zijn supertrots op onze mooie vernieuwde nieuwsbrief, en hopen dat deze ook jullie inspireert. Wat we nog veel leuker zouden vinden, is als jullie als lezers en deelnemers ook input aanleveren. Dus ben je betrokken bij mooie initiatieven die passen bij onze missie en visie, of ben je ergens door geïnspireerd en wil je dat graag delen, of wil je een ervaring of inzicht delen over één van onze trainingen of meditaties, we nodigen je van harte uit om dat naar ons te sturen. Zo wordt onze Mindfulleven een interactieve en gezamenlijke nieuwsbrief vol met inspiratie!

Stuur je input naar: info@hanfortmanncentrum.nl

NIEUWSBRIEF


Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Han Fortmann Centrum:

NAAM
E-MAILADRES