Mindfulleven 04

| april 2023

Nieuw

Voor de vierde keer stellen we deze ‘Mindfulleven’ samen, en al schrijvende word ik me ervan bewust dat deze alweer bol staat van het woord ‘nieuw’. Dat is natuurlijk een goed teken, en helemaal passend bij de nieuwe weg die we inslaan.

In deze Mindfulleven dus weer veel nieuws, zoals het nieuwe aanbod ‘Meditatie in actie’, een nieuwe mindfulnessdocent, een bijdrage van een deelnemer, een nieuwe online schrijfmeditatie, nieuws voor leerkrachten, en ook nieuw en net open: Zencafé in De Zendo. En bij alle nieuwe ontwikkelingen namen we ook afscheid.

Veel leesplezier!

Flowers are the  music of the ground

From earth’s lips spoken without sound

Edwin Curran

Afscheid Theo

Met alle nieuwe ontwikkelingen binnen het Han Fortmann Centrum moeten er ook lastige keuzes gemaakt worden. Zo namen we vorige week afscheid van Theo van de Kerkhof, die jarenlang de praktische coördinatie van ons centrum verzorgde. Zo was Theo verantwoordelijk voor de flyers, de nieuwsbrieven, de website, de organisatie rondom de online meditaties en nog vele andere hand en spandiensten. Een enorme steunpilaar die altijd bereid is om te helpen, die mooie teksten schrijft, en met wie het goed samenwerken is. Helaas past het niet meer om een externe betaalde kracht in dienst te hebben voor deze werkzaamheden, en hebben we hebben moeten besluiten om afscheid van elkaar te nemen. Onze dank is groot voor al die jaren trouwe dienst.       

Nieuw: Mindfulness training op de zaterdagochtend
door José Jansen

We zijn heel blij dat José Jansen van Sapienta ons docententeam komt versterken. Ze is een ervaren en geregistreerd mindfulnesstrainer, en begint ze op 29 april met een 8-weekse training op de zaterdagochtend. Zo kunnen we weer een nieuw moment in de week aanbieden voor diegenen die liever overdag een mindfulnesstraining volgen. José was meteen enthousiast over onze nieuwe missie en visie, en werkt en denkt graag mee aan verder ontwikkelen van aanbod op het gebied van duurzaam mindful leven. Van harte welkom José.

Over ons docenten José Jansen mindfulness trainer

Cursusaanbod voorjaar 2023

In enkele gevallen is het mogelijk tussentijds in te stromen in een cursus. Kijk bij het overzicht van lopende of vorige cursussen en informeer bij de docent.

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Zomermeditaties

12 juli om 09:30 - 10:15

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Open les mindfulness

27 augustus om 19:30 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

9 september om 19:00 - 21:30

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Training mindful ouderschap

26 september om 19:00 - 21:30

Online-meditatie van het Han Fortmann Centrum

Bericht van een deelnemer aan de online meditaties

Al in het begin van de Coronacrisis nu 3 jaar geleden startte het Han Fortmann Centrum online meditaties, aanvankelijk op de maandagavond, woensdagavond en donderdagochtend met verschillende docenten en steeds zo’n 25 minuten. Elke docent deed het op zijn/haar eigen manier waardoor ik ook kennis maakte met mindfulness yoga en Zen meditatie. Ik was er eigenlijk (bijna) altijd bij.

Vanwege de lockdown vond ik het heel fijn 3x in de week de mogelijkheid te hebben me te bezinnen en samen te mediteren. Het waren vaste momenten in de verder stille weken.

Nu is de online meditatie alleen nog op woensdagavond om half 8, gegeven door Ted van Rijt of Peter Kooij. Voor mensen zoals ik, die het nog steeds niet heel makkelijk vinden zelf met enige regelmaat te mediteren is het een fijne mogelijkheid op een vast tijdstip mee te doen; de (kort) aangestipte thema’s  spreken me vaak aan zodat ik daar later nog wel over na denk. Ook stimuleert het mij om door de week heen even zelf stil te gaan zitten.

Voor mensen die nog weinig ervaring hebben met mediteren, maar ook die dat zelf al vaker doen is het steeds fijn om samen in een groep stil te staan bij wat er zoal in je leven speelt; de online vorm werkt (in ieder geval voor mij) prima. Ik zoek een rustig plekje in huis (of als het goed weer is buiten) en laat me een half uurtje meenemen. Ik denk voor meer mensen een aanrader!

Frank Drijvers

De online meditaties van dit seizoen gaan door t/m 14 juni. Je kunt nog maandabonnementen afsluiten voor deze periode!

Uitnodiging om input aan te leveren voor onze nieuwsbrief

Vind je het ook leuk om een stukje te schrijven voor in onze nieuwsbrief? Dat kan een ervaring zijn zoals hierboven, maar ook iets wat je inspireert of raakt. En dat kan met of zonder je naam erbij. Zo kan de nieuwsbrief uitgroeien tot een gezamenlijk platform voor inspiratie worden.

Inzendingen en vragen mogen naar: info@hanfortmanncentrum.nl

Nieuw: Meditatie in actie

Een mooie nieuw aanbod helemaal in lijn met onze nieuwe missie en visie: Meditatie in actie onder begeleiding van Ted van Rijt. Hierin gaan we dat wat we op het meditatiekussen leren, handen en voeten geven in het dagelijks leven. 

‘Mediteren brengt mij rust, maar als ik mijn dagelijkse bezigheden oppak, ben ik dat gevoel van kalmte snel weer kwijt. Hoe zorg ik er nu voor dat ik ook tijdens mijn werk en in contact met anderen in die rust kan blijven?’

In ‘Meditatie in actie’ gaan we oefenen om in verbinding te blijven met de meditatieve staat van zijn terwijl je aan het werk bent. Er zijn 6 bijeenkomsten op de donderdagochtend, die je ook apart kunt boeken. De eerste is op 20 april. Doe je mee?

Ted van Rijt docent coach Han Fortmann Centrum

Online schrijfmeditatie op 23 april: Zondagskind

Heb je al een keer mee gedaan met een online schrijfmeditatie? Het is een bijzondere en verdiepende ervaring. Het thema van de eerstvolgende is ‘Zondagskind’. Misschien heb je ook wel eens het gevoel dat je voor het geluk geboren bent, dat alles van een leien dakje ging, dat het je voor de wind ging. Herinner jij je de gouden jaren van je kindertijd of een gouden moment? In de online schrijfmeditatie van 23 april staan we stil bij het Zondagskind in ons. 

Zencafé in De Zendo

In onze hoofdlocatie De Zendo, is vanaf nu het Zencafé open. Op iedere dinsdag en donderdag van 11.00-17.00 uur ben je van harte welkom. Hier kun je genieten van een mooie selectie aan thee, koffie en sappen. Ze hebben heerlijke (waar mogelijk) biologische lekkernijen. Het is een plek om rustig met elkaar in gesprek te gaan of om bijvoorbeeld te schrijven of tekenen na een wandeling op het park.

Mindfulleven 04 Han Fortmann Centrum Onderwijs

Voor leerkrachten

Een van de toepassingen van mindfulness waar we ons als Han Fortmann Centrum voor inzetten, is meer bewust zijn en mindfulness op scholen. De relevantie hiervan wordt bijna wekelijks bevestigd door nieuwsberichten over het mentale welzijn van leerkrachten en kinderen/jongeren.

We werken hiervoor samen met de Academie voor Mindful Teaching van Eline Snel. We zijn blij dat zij hun opleiding tot kinder mindfulnesstrainer in De Zendo aanbieden. Dus wil je meer mindful voor de klas staan, en dit ook overbrengen aan de kinderen, dan heb je nu de kans om deze opleiding in de regio Nijmegen te volgen. De opleiding start op 12 mei.

Wil je als leerkracht eens kennis maken met mindfulness, dan is de workshop ‘Energiek en ontspannen voor de klas’ van Ellen Budding en Wendy Kersemaekers misschien iets voor jou. Deze vindt ook plaats in De Zendo en hier zijn geen kosten aan verbonden.

NIEUWSBRIEF


Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Han Fortmann Centrum:

NAAM
E-MAILADRES