Mindfulleven 05

| mei 2023

Mindful leven is geen parttime bezigheid

Mindful leven is geen parttime bezigheid. Je kunt het er niet even bij doen of inzetten op momenten dat je je opgejaagd voelt of teveel zaken aan je hoofd hebt. Het vraagt werkelijk al je aandacht, je hele inzet. Dat betekent niet dat mindful leven daardoor zwaar of onbereikbaar wordt. Het is een keuze of je echt alle facetten van het leven bewust wilt doorleven en beleven. Het maakt je leven rijker en je groeit zo in wijsheid en compassie. Je beleeft plezierige momenten en loopt niet weg voor onprettige gebeurtenissen. Je gaat meer en meer zien dat dit alles bij het leven hoort. Ongemak probeer je niet weg te dringen maar je leert er goed voor te zorgen. Op deze manier kom je steeds meer tot leven, je ziet, hoort, ruikt en proeft meer, je ervaringen worden rijker en je bent beter in staat in verbinding te zijn met je medemensen en de wereld om je heen. 

Als je van mindful leven echt werk wilt maken kan het helpend zijn om in gezelschap te zijn van gelijkgestemden. Zo kun je ervaringen delen en samen oefenen. In deze Mindfulleven reiken we een gevarieerd aanbod aan. Zo staan de trainingen die in het najaar van start gaan al op onze website vermeld. 

Veel leesplezier!

Online schrijfmeditatie 21 mei over schoonheid

Wat is schoonheid? Kun je schoonheid als iets absoluuts zien, iets wat meetbaar is, of is schoonheid toch vooral iets relatiefs? Denk aan: beauty is in the eye of the beholder. Vanuit die gedachte bepaalt ieder mens zelf wat mooi is. Schoonheid zit in de beleving. We erváren schoonheid. In de beleving van kunst, muziek, poëzie, kunnen we schoonheid ervaren. Die ervaring kan als troost dienen, als een medicijn of kalmerend middel tegen de harde werkelijkheid.

Maar esthetisch genot ervaren beperkt zich niet enkel tot kunst. Ook in het dagelijks leven komen we schoonheid tegen en kunnen we schoonheid ervaren. In de natuur, in het lijnenspel van vliegtuigstrepen in de lucht, of de wind die een plastic zakje laat dansen op straat, in de oogopslag van een kind, of in een gesprek. Schoonheid tilt je op uit de dagelijkse sleur, het maakt dat je je adem even inhoudt. Dat je hart zich opent. De wereld is zo mooi, maar je moet goed kijken om die schoonheid te zien, zegt kunstenaar David Hockney. Waar zie en ervaar jij zelf schoonheid?

Gratis workshop: Mindfulness voor leerkrachten op 24 mei

Er zijn nog een paar plekken vrij voor de workshop ‘Ontspannen en energiek voor de klas’. In de workshop ga je ervaren wat mindfulness is, wat je ermee kunt voor jezelf en in je werk voor de klas. Een middagje voor jezelf in de prachtige Zendo.

Cursusaanbod voorjaar en begin september 2023

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Zomermeditaties

12 juli om 09:30 - 10:15

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Open les mindfulness

27 augustus om 19:30 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

9 september om 19:00 - 21:30

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Mindfulleven 05 Han Fortmann Centrum | column

De imperfectie van het leven accepteren

Een leerling komt bij zijn leraar, en zegt: ’ik heb zoveel problemen, ik ben moe, heb een conflict op mijn werk, mijn kinderen luisteren niet, fysieke klachten enz enz.’ Kunt u mij hiermee helpen?’. De leraar zegt: ‘Nee’. Zegt de leerling ‘Maar wat zegt u nu, u weet veel en u bent toch wijs en zou mij hier toch mee moeten kunnen helpen?’. Zegt de leraar: ‘De problemen die u noemt heeft iedereen, iedereen heeft 40 problemen, daar kan ik u niet mee helpen. Ik kan u alleen helpen met het 41-ste probleem’. Vraagt de leerling: ‘Wat is dat dan?’. De leraar zegt: ‘Het 41-ste probleem is hoe je met de eerste 40 problemen omgaat’. 

David Dewulf vertelde dit tijdens zijn lezing over ‘de harde kant van compassie’ voor het online meditatieplatform 30NOW. Hij voegde daaraan toe dat het behulpzaam is om regelmatig deze zin eens herhalen: ‘Moge ik de imperfectie van het leven accepteren, en me richten op waar ik wel wat aan kan doen’.

In het najaar van start: Opleiding Mindfulness Yoga

Komend najaar start wederom het verdiepingsjaar van de opleiding mindfulness yoga. Interessant en voedend voor wie les geeft of dat wil gaan doen. Maar ook voor wie simpelweg zijn/haar ervaring met (mindfulness) yoga wil verdiepen. Zo kijken eerdere deelnemers daar ook naar terug. In dat jaar van 8 lessen word je meegenomen naar de geheimen van de mindfulness yoga. Het zijn geheimen, omdat ze pas met nadrukkelijke aandacht,  oefening, en bezinning hierop herkend en geleefd gaan worden. Wat zijn nu de basis elementen van die mindfulness yoga? En hoe breng ik die in praktijk in mijn dagelijks leven buiten het yogamatje?

Op vrijdag 13 oktober start het verdiepingsjaar, en op vrijdag 16 juni is er van 13.00 – ca 14.30 uur een gratis informatieve bijeenkomst.

Wees daar welkom!

Het is zover!

Op vrijdag 12 mei ging de eerste opleiding van Eline Snel in deze omgeving van start! Van harte welkom bij het Han Fortmann Centrum in De Zendo Eline en Mark!

Mindfulleven 05 Han Fortmann Centrum | Eline Snel
Mindfulleven 05 Han Fortmann Centrum | Eline Snel

Kijktip

Dirk de Wachter | Het Zijn, essentie van de geneeskunde

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy verklaring.
Ik Accepteer
NIEUWSBRIEF


Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Han Fortmann Centrum:

NAAM
E-MAILADRES