Mindfulleven 06

| juni 2023

Voeding voor de toekomst

Om ons heen is de natuur in volle bloei. Prachtig om te zien! Tegelijk merken we ook dat veel planten en bomen hun stuifmeel verspreiden. Een grote stap in het voortplantingsproces. Voeding voor de toekomst…, zodat er later opnieuw prachtige planten en bomen zullen zijn. De natuur kan ook hier een voorbeeld zijn voor ons mensen. Misschien kun je nog nagenieten van wat het afgelopen seizoen je heeft gebracht, en terugkijkend misschien wel waarderen hoe je als mens bent gegroeid. De kans is groot dat een mindful houding daarin een rol heeft gespeeld. Zo ervaar ik het zelf in elk geval wel! Tegelijk is het goed om een doorgaande voeding in onszelf de kans te geven. Deze nieuwsbrief draagt daar allerlei mogelijkheden voor aan in de zomer, én vooral met een uitgebreid aanbod voor het komende najaar.

We wensen je een heerlijke zomertijd toe en een inspirerende doorstart in je werken en leven.

Themadag op 2 september over zingeving met Machteld Huber

Op 2 september zal onze themadag in het teken staan van zingeving. Machteld Huber, grondlegger van het gedachtengoed van Positieve gezondheid en voormalig huisarts zal in de middag een lezing geven over ‘Positieve gezondheid en zingeving’. 

Tijdens haar eigen ervaring met ziekte, ontdekte ze dat haar ervaring als patiënt veel verder strekte dan wat zij als arts ooit geleerd had. Zij deed de ervaring op dat zij haar herstel actief en positief kon beïnvloeden en om haar vermoedens te toetsen ging zij nadien met ernstig beschadigde mensen werken.

‘Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.’
Institute for Positive Health

In de ochtend zijn er 2 workshops, van Peter Kooij over ‘De zin van Mindfulness yoga’ en van Ted van Rijt over ‘Heb je zin in je leven?’ en de rol van mindfulness en compassie daarbij.

Deze dag is ook een mooie gelegenheid om onze docenten te ontmoeten.

Nieuw: Mindfulness Summer School 1-5 augustus

Misschien heb je er tot nu toe nog geen tijd voor gehad of was het niet het juiste moment. Maar nu is het tijd voor een nieuwe ervaring en een frisse start.

Tijdens de Mindfulness Summer School bieden we de 8-weekse mindfulnesstraining aan, maar dan geconcentreerd in 5 dagen, van 10 tot 15 uur. Je leert beter omgaan met stress en ongemak, en krijgt praktische tools om hindernissen en obstakels in het leven op een meer ondersteunende manier aan te pakken. Op de laatste dag staat o.a. een stiltewandeling op het programma. Er is ook genoeg ruimte voor buiten zijn, rust en ontmoeting.

Je krijgt dagelijks kleine oefeningen mee die je meteen thuis kunt toepassen. Daarnaast ontvang je een werkboek, meditatiebestanden en geniet je van een heerlijke lunch op dag 4. Bovendien krijg je met een museumjaarkaart toegang tot het museum Orientalis en kun je elke dag gratis genieten van een concert van de vogels.

Van harte welkom bij de Mindfulness Summer School van José Janssen! 

Terug van “weg” geweest – Monique Hoogakker

Maart 2020 viel mijn leven stil, een Corona besmetting die zich ontwikkelde als Post-Covid. De meest eenvoudige zaken kon ik niet meer. Vijftig procent minder kracht in mijn spieren, lichamelijke uitputting, niet meer koken, niet meer concentreren, geen woorden meer kunnen vinden om me uit te drukken. Deze ‘hersenmist’ maakte dat ik me het eerste jaar ook niet bewust was van dat het fysiek, mentaal en cognitief slecht met me ging. Alle identificaties vielen weg, mijn baan als coördinator buurtbemiddeling, mijn eigen bedrijf als trainer Verbindende Communicatie, mijn vrienden en mijn sociale omgeving. Ik voelde me vaak onzeker, wanhopig, er leek geen vooruitgang te zijn ondanks ondersteuning van fysio-, ergotherapeut, psychologe en diëtiste.

‘Deze periode heeft me nog meer geleerd te leven in het NU, leven met wat er is. Onzekerheid omarmen, vertrouwen en door blijven gaan.’

Na re-integratie in mijn werk als coördinator buurtbemiddeling besefte ik dat ik mijn passie wilde volgen en ben ik gestopt als coördinator buurtbemiddeling. Beiden gebieden ging niet meer.

Mijn verlangen is om bij te dragen aan verbinding en verbindende of geweldloze communicatie is voor mij de ingang. Verbinding met jezelf om van daaruit je te verbinden met de ander en de wereld. In het najaar start ik weer met enthousiasme een basistraining Verbindende Communicatie, heartfulness.

‘Wat ben je stil’, zei de engel.
‘Ik ben in de rui’, antwoordde de vogel.

De engel wilde weten wat dat was.
‘Elk jaar laat ik mijn oude, versleten veren los en krijg ik weer nieuwe.
Dat ruimt lekker op.’

De vogel keek opzij naar de vleugels van de engel.
‘Ben jij ook weleens in de rui?’
‘Ja, maar anders.’
‘Hoe dan?’

‘Vanbinnen.
Ik laat soms mijn versleten geloof los en ga dan opnieuw geloven.
Dat ruimt lekker op.’

Van: Stephan de Jong, predikant

Online schrijfmeditatie 18 juni
thema: Nieuwe veren

We staan aan de vooravond van de zomer. Een periode van uit het patroon komen, stil staan en overzien om na de zomer misschien een tikkie anders verder te gaan. Vogels bereiden zich ook voor: ze krijgen een of twee keer in het jaar nieuwe veren, om zich voor te bereiden op warmte (het zomerkleed) of juist de kou (het winterkleed). In die wisseling zijn ze in de rui. Dat is een tussentijd: ze wachten rustig af tot ze nieuwe veren hebben. Ze kunnen dat proces niet versnellen, ze gaan mee met de stroom van de natuur en ze vertrouwen erop dat het goed komt.

Misschien zijn wij zelf ook wel eens in de rui geweest. En nog wel eens. In periodes dat we een ander verenkleed nodig hebben. Je kunt dat doen als een vogel, dat je dingen verandert aan de buitenkant. Of meer als de engel, dat je van binnen iets loslaat, een geloof, overtuiging, ideaal of ambitie bijvoorbeeld.

Na zulke veranderingen zie je ineens dat je nieuwe veren hebt. En dat ze goed passen voor de tijd die komen gaat. In deze sessie gaan we op zoek naar een moment in ons leven waarop we nieuwe veren kregen. Hoe ging dat? Kon je erop vertrouwen dat het wel goed kwam? Waarom was het nodig en wat heeft het je gebracht?

Cursusaanbod voorjaar en begin september 2023

Voor het volledige aanbod, kijk in de agenda!

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Zomermeditaties

12 juli om 09:30 - 10:15

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Open les mindfulness

27 augustus om 19:30 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

9 september om 19:00 - 21:30

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Workshop voor leerkrachten/docenten

Onze mindfulness docenten Ellen Budding en Wendy Kersemaekers hebben samen met Meike Oosterwijk (docentenopleider HAN) een workshop voor leerkrachten/docenten gegeven. We wilden hen, waarvan bekend is dat ze enorm veel werkdruk ervaren, een middagje mindfulness aanbieden. En daarmee meteen wat meer bekendheid geven aan mindfulness en wat het voor leerkrachten/docenten en kinderen kan doen.

Wat een leuke en inspirerende middag was dat. Dit gaan we zeker vaker doen! Een volgende workshop ‘Ontspannen en energiek voor de klas’ staat al gepland: op woensdagmiddag 27 september van 15.00-17.00 uur in De Zendo.

Eén van de deelnemers:
‘Ik voel me een stuk rustiger, en zou dit wel iedere maand willen doen’

Duurzame beoefening

Vanuit onze missie en visie willen we duurzame beoefening bevorderen. Een training is een mooi begin, maar hoe breng je het geleerde daadwerkelijk in je dagelijks leven en hoe houd je je beoefening levend? In ons aanbod voor dit najaar vind je verschillende mogelijkheden om je voor langere tijd te inspireren:

  • Een nieuwe serie online meditaties
  • Doorgaande groepen en verdiepende opleiding mindfulness yoga
  • Jaargroep ‘Meer mindfulness in je leven’
  • Startersgroep Zenmeditatie waarna je kunt doorstromen in de Kwan Yin Sangha
  • Terugkomavond en stiltedagen mindfulness

Een deelnemer over de jaargroep ‘Meer mindfulness in je leven’:

Wat de jaargroep mij brengt is bewustwording, realiseren hoe dit voor mij van belang is. Een groep inspireert, stimuleert tot oefenen, uitwisseling en verdieping. De mails met tips, links en suggesties om te oefenen zijn voor mij helpend en stimulerend.

NIEUWSBRIEF


Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Han Fortmann Centrum:

NAAM
E-MAILADRES