Mindfulleven 07

| augustus 2023

Vakantie

Het woord vakantie komt van het Latijnse woord ‘vacare’, en betekent ‘vrij zijn, leeg zijn’. Hierbij is het goed om van jezelf te weten wat je kunt doen of juist niet doen om dat te ervaren en echt uit te rusten. En misschien nog wel belangrijker, hoe kunnen we dat ‘vrij en leeg zijn’ deel van ons dagelijks leven maken, zodat we niet alleen tijdens vakanties, maar ook te midden van alle dagelijkse drukte momenten van ‘vrij en leeg zijn’ ervaren?

In ons najaarsaanbod vind je allerlei cursussen die je daarbij kunnen helpen. Of je nu al op vakantie bent geweest, of nog gaat, we wensen je veel momenten van ‘vacare’.

‘Neem rust. Een akker die rust heeft gehad heeft een rijke oogst’ (Ovidius)

Mindfulleven Augustus | Han Fortmann Centrum

Screenshot @DeVerwondering

Themadag 2 september – Zingeving

Zingeving heeft te maken met het zoeken naar betekenis en de behoefte te ervaren dat wat we doen in het leven waarde heeft. Dat het belangrijk is, werd onder meer benadrukt door psychiater Viktor Frankl, die zelf drie jaar concentratiekampen overleefde. Hij is ervan overtuigd dat zingeving de sterkste bron van kracht is waar een mens uit kan putten om moeilijke omstandigheden te doorstaan. ‘Wie een reden heeft gevonden om voor te leven kan bijna alles aan’, aldus Frankl (aangepast overgenomen van de website van het Institute for Positive Health).

Wat is zingeving voor jou?

Op de themadag gaan we hier op verschillende manieren mee aan de slag, om te beginnen met workshops van Ted van Rijt (Heb je zin in het leven?) en Peter Kooij (De zin van mindfulness yoga). En we zijn ontzettend blij dat we Machteld Huber bereid hebben gevonden om het belang van zingeving voor onze gezondheid te belichten. Zij is de pionier van het gedachtegoed over Positieve Gezondheid. Gezondheid is méér dan niet ziek zijn. Factoren als verbondenheid, kwaliteit van leven, en zingeving spelen een grote rol. In Machtelds interactieve lezing over Positieve Gezondheid en zingeving worden we hierover zelf ook aan het werk gezet.

Het belooft een mooie dag te worden, met ruimte om op verschillende manieren stil te staan bij zingeving in jouw leven.

LET OP: Deze dag gaat helaas niet door, aanmelden is niet meer mogelijk.

Mindfulleven Augustus | Han Fortmann Centrum

Zomermeditaties

Wat was het fijn om deze zomer spontaan een paar zomermeditaties op de vrijdagochtend in De Zendo te geven. Goed om daar zoveel oude bekenden te zien en ook nieuwe deelnemers te ontmoeten! Na de meditatie werd er gezellig nagepraat onder het genot van de heerlijke thee en koffie van het Zencafé. 

Als deze nieuwsbrief uitkomt staat er nog één zomermeditatie gepland. Deze wordt aangeboden door onze mindfulness docent José Jansen en is op vrijdagochtend 18 augustus van 9.15-10.00 uur. Inschrijven kan hieronder.

Het Zencafé is open op donderdag en vrijdag van 10.30-17.30 uur*.
*18-8 en 24-8 is het zencafé i.v.m. een vakantie gesloten.

Opleiding/verdiepingsjaar Mindfulness Yoga

Yoga kan je meer brengen dan elke week een heerlijke inspirerende les. Het kan nog dieper dóórwerken in hoe je bent door de dag héén. Yoga als een steun in jouw weg in het leven, jouw innerlijke weg. Dat wordt in dit verdiepingsjaar steeds opnieuw aangesproken, tijdens de les zelf, én middels de thema’s ook nadrukkelijk in je dagelijks leven.

Komend najaar start wederom dit verdiepingsjaar van de opleiding mindfulness yoga. Interessant en voedend voor wie les geeft of dat wil gaan doen. Maar ook voor wie simpelweg zijn/haar ervaring met (mindfulness) yoga wil verdiepen.

‘Het brengt me meer rust en vertrouwen, voel me steviger en meer in balans met mezelf en de wereld om me heen’
deelnemer

Op vrijdag 13 oktober start dit verdiepingsjaar.

Peter Kooij docent coach Han Fortmann Centrum

Gratis informatieve bijeenkomst
vrijdag 22 september van 13.00 – 14.30u.

Wees daar welkom!

Cursusaanbod najaar 2023

Voor het volledige aanbod, kijk in de agenda!

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Zomermeditaties

12 juli om 09:30 - 10:15

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Open les mindfulness

27 augustus om 19:30 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

9 september om 19:00 - 21:30

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Training mindful ouderschap

26 september om 19:00 - 21:30

Mindfulness voor kinderen van 6 t/m 12 jaar

27 september om 16:00 - 17:00

Stiltedag mindfulness

12 oktober om 10:30 - 16:30

Stiltedag mindfulness

17 november om 10:00 - 16:00

Starterstraject zenmeditatie

Docent: Maarten Jurgens

Zen is echt kunnen zijn waar je bent en kunnen doen wat je werkelijk te doen hebt.

De vele keuzemomenten die dit meebrengt, vergen een goed ontwikkeld kompas om zelf te kunnen ‘zien’ wat bij je hoort en goed voor je is. Daarom is zen óók de oefening van dit zien. Dat gaat altijd uit van wat er nu is – iets anders is er niet – en het rust in je eigen hart. Daar zetelt de compassie die in zen zo’n essentiële rol speelt. Het hart werkt hier samen met het hoofd en het hara (buik)-gebied, waar de intuïtie ‘woont’.

Het starters-traject is gericht op samen leren mediteren en een soepele instroom in de doorgaande groepen van Zen Centrum Nijmegen.

Mindfulleven Augustus | Han Fortmann Centrum

Crowdfunding

Tuinplan De Zendo

Van voormalig horecapand tot een meditatiecentrum, zencafé en onze hoofdlocatie voor trainingen en workshops. De Zendo is getransformeerd onder leiding van zenmonnik Misha en Lotte.

Deze transformatie was enkel mogelijk door de betrokkenheid van velen. Het gebouw, dat te kampen had met dertig jaar achterstallig onderhoud, heeft een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Sinds de opening vorig jaar hebben reeds een paar duizend gasten hun weg gevonden naar De Zendo om zich te verdiepen in mindfulness, zen, yoga en vele andere levensbeschouwelijke activiteiten.

Nu is een volgende en hele belangrijke fase van dit project aangebroken: de aanleg van ruim 600m2 tuin. Deze tuin gaat verder dan enkel esthetische waarde. Het is een ‘spirituele speeltuin’ waar jong en oud kunnen oefenen om in verbinding te leven. De tuin wordt een serene ruimte van rust en bezinning, waar bezoekers en onze deelnemers voor de komende jaren kunnen ontspannen en hopelijk een stukje heelheid ervaren en mee naar huis kunnen nemen.

Jij kunt ook deel uitmaken van deze prachtige ontwikkeling. Je bent wekelijkse van harte welkom tijdens de ‘samu bijeenkomsten’, waar  samen gebouwd wordt aan deze inspirerende plek. 

Natuurlijk kun je ook financieel bijdragen. Jouw donatie draagt bij aan o.a. de aanschaf van planten, de aanleg van een vijver, de materialen voor de meditatievlonder en andere essentiële elementen. Als je planten uit je eigen tuin over hebt die passen in het Oosters geïnspireerde tuinontwerp, verwelkomen ze deze uiteraard ook met open armen.

De crowdfunding gaat verder dan de ‘Oase van Vrede’ in Nederland. De helft van de opbrengst gaat ook naar de toiletten en douches in het Gomde Retreat Center in Oekraïne. Zo wordt de grond die deze zomer bij De Zendo wordt bewerkt, toegewijd aan vrede en eenheid – niet alleen hier, maar ook in Oekraïne.

Samen bouwen we aan een wereld van verbinding,  rust en duurzaamheid. Doe je mee?

NIEUWSBRIEF


Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Han Fortmann Centrum:

NAAM
E-MAILADRES