Mindfulleven 08

| september 2023

Innerlijke vrede

Wat is het fijn als je met een groot gevoel van vrede door het leven kunt gaan. Je staat dan telkens weer verbaasd hoeveel je gedaan krijgt.
Hoe anders is het als je met een verstoorde gemoedstoestand door het leven gaat. Vaak lukt het dan niet om je te concentreren op wat je aan het doen bent. Dat betekent ook dat je, wat je te doen staat, niet van harte kunt doen en dat het resultaat daarom niet overeenkomt met het beste wat je te geven hebt. 

Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om een juiste houding tegenover alles wat je doet in te nemen, zodat je voluit kunt leven. Je vindt die juiste houding als je naar binnen keert, de verstoorde gemoedstoestand erkent en stil en compassievol onderzoekt. Dan wordt langzaam maar zeker duidelijk wat je te doen staat. Het rijke aanbod van het Han Fortmann Centrum kan je daarbij helpen.

Waarom zou je het voluit leven, waarbij je gebruik maakt van al je talenten, uitstellen terwijl de sleutel daartoe binnen je bereik ligt. Kom nu in actie.

Ted van Rijt, mindfulness- en compassietrainer

Samenwerking Bindkracht10 | Han Fortmann Centrum

Goed nieuws!

Ons centrum werkt nu ook samen met Kinderwerk Bindkracht10 (Gemeente Nijmegen). Kinderwerk zet zich in voor kinderen van 4-12 jaar ter bevordering van een gezonde en veilige ontwikkeling voor alle kinderen en het krijgen van gelijke kansen.

In tegenstelling tot mindfulnesstrainingen voor volwassenen, worden onze kindertrainingen niet vergoed door zorgverzekeraars. Door deze samenwerking krijgen vanaf nu alle kinderen wonend in de gemeente Nijmegen, de mogelijkheid om deel te nemen. Ouders/verzorgers die de training niet kunnen bekostigen, kunnen financiële ondersteuning krijgen. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met Bindkracht10 Kinderwerk: kinderwerknoord@bindkracht10.nl.

We zijn heel blij dat zo ieder kind de kans krijgt om van ons aanbod te profiteren.

Op vrijdagmiddag 29 september starten 2 kindertrainingen (6-8 jaar en 9-12 jaar) die plaatsvinden in ONS Gezondheidserf in Nijmegen Noord.

Online-meditatie van het Han Fortmann Centrum

Online meditaties

Woensdag 6 september is de wekelijkse online meditatie weer van start gegaan. Het aanbod is afwisselend. De ene keer is het mindfulness yoga en de andere keer is het begeleide mindfulness- of compassiemeditatie. Je kunt op elk moment instromen en je opgeven voor één maand (€ 15,-) of voor de periode die loopt tot 20 december (€ 40,-). Van deelnemers krijgen wij vaak ontroerende reacties:

‘Op mijzelf lukt het vaak niet om tijd vrij te maken om te mediteren maar telkens blijkt weer dat het thema dat tijdens de online meditatie wordt aangeraakt in mijn leven op de voorgrond staat. Het is een echte steun om de beoefening in mijn dagelijks leven wakker te houden’.

Luisteren is ontvangen

Alleen ………. hoe ontvang ik?

Als iemand me zegt: “dit mag je niet onbeheerd achterlaten” en ik denk “zeurpiet”, dan heb ik bij ontvangst de boodschap op een heel eigen wijze ingekleurd. Evenzeer als iemand me zegt: “leuk dat je dit even voor mij wil doen”, en ik denk “dat is tenminste een dankbaar iemand”. De kleur is alleen wat anders. Toch is ook hier de verbinding met de ander wankel.

“Inkleurend” luisteren is iets van alle dag, en gebeurt snel: ik interpreteer of vergelijk, oordeel of veralgemeniseer enz. Pas als ik me ervan bewust ben dat ik op die manier luister kan ik mijn invulling checken.

Zeurpiet” wordt dan “maak je je misschien zorgen?”, en “dat is tenminste een vriendelijk iemand” wordt “Ben je blij dat ik je wat help?

En zo is er contact en verbinding, de knoppen staan helemaal aan.

Binnenkort van start!

Voor het volledige cursusaanbod, kijk in de agenda!
Klik op de titel voor meer informatie.

6-9 Online-meditaties | Ted van Rijt & Peter Kooij
6-9 Jaargroep ‘Meer mindfulness in je leven’ | Wendy Kersemaekers
7-9 Open les mindfulness | Ted van Rijt
8-9 Compassietraining (MBCL) | Wendy Kersemaekers
9-9 Terugkomochtend mindfulness | José Jansen
10-9 Zinspiratie op zondag
12-9 Mindfulness training (MBSR) | Wendy Kersemaekers
14-9 Starterstraject zenmeditatie | Maarten Jurgens
17-9 Schrijfmeditatie online – Moedig voorwaarts!
18-9 Mindfulness yoga maandagavond | Peter Kooij
18-9 Compassietraining (MBCL) | Ted van Rijt
19-9 Mindfulness yoga dinsdagavond | Peter Kooij

Mindfulness training voor docenten effectief gebleken

Op donderdag 25 augustus Promoveerde Math Jansen van de HAN op zijn proefschrift ‘Improving mental health of Dutch teachers by mindfulness-based stress reduction and an organizational health intervention’.

Veel van de mindfulness trainingen voor dit onderzoek zijn gegeven door docenten uit ons centrum: Ted van Rijt, Simone Lips (oud-docent) en Wendy Kersemaekers. We reisden het hele land door om training te geven in leeggemaakte klaslokalen van diverse ROC’s.

Het is bekend dat veel (1 op de 5) werknemers in het onderwijs stress of burnout symptomen rapporteren. Daarom is onderzocht of mindfulnesstraining al dan niet gecombineerd met een organisatiegerichte interventie de mentale gezondheid van docenten kan bevorderen.

De resultaten voor de effecten van mindfulness zijn positief: In vergelijking met de controlegroep, hadden docenten die de mindfulnesstraining volgden na afloop een betere mentale gezondheid, minder negatieve emoties, een betere slaapkwaliteit, ze waren meer toegewijd aan het werk, én ze namen het werk minder mee naar huis.

Er werd geen effect gevonden van de organisatie-gerichte interventie. Dit had mogelijk te maken met praktische problemen rondom de implementatie ervan.

Er waren ook kanttekeningen. Best veel deelnemers maakten de training niet af of vulden de vragenlijsten niet in (40%), wat de resultaten vertekend kan hebben. Ook lijkt het erop dat juist de docenten met veel stressklachten niet deelnamen aan de mindfulnessinterventie. Het kan zo zijn dat juist deze mensen niet voldoende ruimte ervaren om aan een intensieve training deel te nemen.

Je kunt hier meer over lezen in dit artikel.

Mindfulleven september Schrijfmeditatie | Han Fortmann Centrum

Online schrijfmeditatie: Moedig voorwaarts!

Op zondag 17 september is er weer een schrijfmeditatie van onze samenwerkingspartner Netwerk Schrijfmeditaties. Het thema dit keer is ‘Moedig voorwaarts!’

September is de maand om weer aan de slag te gaan. Weer aan het werk, weer naar school of andere dingen doen die onze aandacht vragen. Vol energie en vol goede moed! Dat wordt tenminste wel van ons verwacht. Waar had jij in jouw leven moed voor nodig om vooruit te komen en hoe ging dat? Daar schrijven we deze maand over.

Themadag niet doorgegaan

Helaas hebben we moeten besluiten om onze themadag met Machteld Huber over zingeving niet door te laten gaan. Er waren een week voor de geplande dag nog te weinig deelnemers. Zeker omdat onze themadag altijd erg druk bezocht wordt, vragen we ons natuurlijk af wat de reden is dat er dit keer weinig inschrijvingen waren. Ligt het aan het thema zingeving, de hoofdspreekster, de PR, of wat anders?

Als je tips of feedback voor ons hebt, wil je dat dan mailen naar info@hanfortmanncentrum.nl? 

Veel dank alvast en graag tot op een volgende themadag.

Uitnodiging om bij te dragen aan de nieuwsbrief

We delen graag onze inspiratie met jullie, maar de nieuwsbrief wordt rijker en veelzijdiger als ook jullie inspiratie en ervaringen gaan delen. Dit kan met of zonder je naam erbij. Dus heb je een inspirerende tekst, foto ervaring, film- of boekentip die je in deze nieuwsbrief wilt delen, wil je die dan sturen naar: info@hanfortmanncentrum.nl?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Han Fortmann Centrum:

NAAM
E-MAILADRES