Mindfulleven 09

| oktober 2023

Omgaan met Verandering

Alles in ons en buiten ons verandert. Niet altijd plots of duidelijk zichtbaar, maar toch – het voltrekt zich wel degelijk. De natuur waarin we leven laat het ons heel goed zien. De kanteling van zomer naar herfst begint zich te tonen – soms langzaam, dan weer ineens en snel. En met ons mensen? De natuur in ons lichaam? De relaties die we hebben? De omgeving waarin we leven en handelen? Onze denkpatronen en overtuigingen? We maken allemaal mee hoe daarin steeds weer iets verandert. Soms op een pijnlijke manier, of zelfs schokkend. Soms glijdt de verandering als vanzelf ons leven binnen.

Maar hoe het ook ons leven binnenkomt, we hebben het er mee te doen. Des te belangrijker is het, om daar goed mee om te gaan. Is er verzet in ons of acceptatie? Willen we persé zelf de regie houden, of aanvaarden we dat het leven soms zelf zijn koers voor ons kiest?En waar vind je dan steun? Waar vind je houvast? De meesten van ons weten wel dat er ‘ergens iets’ is, diep van binnen, dat onveranderlijk is. Het heeft met de essentie van het leven te maken. Maar kun je daar contact mee maken, en houden, op moeilijke momenten van verandering?

Daarin valt niets te garanderen. Maar wat ik wel weet uit eigen ervaring, en velen met mij, is dat jezelf gronden in meditatie of yoga daarbij zeer behulpzaam kan zijn. En die uitnodiging staat voor iedereen open.

Peter Kooij, docent mindfulness yoga

Mindfulnesstraining kinderen van 6 t/m 12 jaar

Kindertraining mindfulness gestart ‘Even niks hoeven’

Vrijdagmiddag 29 september was de eerste les van de kindertraining in Nijmegen noord. Voor kinderen altijd een spannend moment. Hoe ziet de ruimte eruit? Wat gaan we doen? Welke andere kinderen ga ik ontmoeten? Gelukkig kenden ze mij al een beetje, omdat ik bij iedereen voorafgaand aan de training op thuisbezoek ben geweest en wel in Ooij, Lent, Nijmegen west en Nijmegen noord.

Het voelen van spanning in een nieuwe situatie is normaal. Tijdens het kennismakingsspel vloeide de spanning als vanzelf weg bij de kinderen. Ze geven aan dat ze het heerlijk vinden om liggend op hun matje met hun hoofd op een kussen en een deken over zich heen, te luisteren naar een verhaal of kikkeroefeningen (meditaties) te doen.

Even niks hoeven, op te lossen of rekening te houden met. Alleen maar ‘stoppen met doorgaan’ en in alle rust met de aandacht bij jezelf kunnen zijn. Dit is zo nodig als tegenhanger van ‘maar doorgaan en doorgaan’. Ze kikkeren er echt van op.

In januari start een nieuwe kindertraining voor kinderen van 6 – 12 jaar in Nijmegen Noord. Klik hier voor meer informatie!

Ik kom graag bij jullie op thuisbezoek!

Ook goed om te weten: voor middelbare scholieren start ik in januari met een cursus yoga nidra, waarover in de volgende nieuwsbrief meer.

Hartelijke groet, Ellen Budding

Symposium: Mindfulness in tijden van (klimaat) verandering

Vorige week vond het Landelijk Mindfulness symposium plaats in de Lindenberg als thema ‘Mindfulness in tijden van (klimaat) verandering’. 

De ochtend begon met een inspirerende en hoopvolle keynote van Mathijs Schouten, ecoloog, filosoof en boeddhist. ‘Wie denken wij wel niet dat we zijn, als mensen, om ons zo boven de natuur en alles wat leeft te plaatsen?’ Een hele korte samenvatting van zijn betoog vind je in dit eerder gepubliceerde youtube filmpje van ruim 4 minuten: 

Ook hoopgevend was het verhaal van Liane Stephan van ‘The inner green deal’. Zij trainen leiders van grote organisaties om vanuit innerlijke verandering meer duurzame keuzes te maken. Zo zijn ze bijvoorbeeld betrokken bij de Green Deal van de Europese Unie.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy verklaring.
Ik Accepteer

Beide sprekers benadrukten de ernst van de klimaatverandering, en dat we dit eerst onder ogen moeten komen, moeten doorvoelen. Maar ook is er hoop, het is nog niet te laat om het tij te keren. Hiervoor is het nodig om ons weer te verbinden met onszelf, elkaar en de natuur. Kunnen we ervaren dat we natuur zijn, er onderdeel van zijn, zoals zo mooi uitgedrukt door het woord ‘interbeing’ van Tich Nhat Hahn? We ‘interzijn’.

Mindfulness en compassie kunnen een belangrijke rol vervullen bij het ervaren van dit ‘interzijn’, waar vanuit meer bewuste keuzes gemaakt kunnen worden, vanuit zorgzaamheid. En nee, we kunnen ons niet verschuilen achter ‘het systeem’ of ‘grote bedrijven’. Wat we zelf doen doet ertoe. De kleine dingen die wij doen of laten kunnen grote gevolgen hebben. Ze noemden een aantal mooie voorbeelden. Denk aan het beeld van een klein steentje in het water en de steeds grote wordende cirkels die daaruit ontstaan.

En dit is precies waar het Han Fortmann Centrum zich ook voor wil inzetten met aanbod dat bewust zijn en het ervaren van verbinding bevordert. Het was een dag vol inspiratie. Wordt vervolgd!

Eerder schreef Wendy een samenvatting van een onderzoek naar ‘innerlijk werk dat nodig is voor klimaatverandering’ voor de beroepsvereniging VMBN (link zie nieuwsbrief 2).

Zinspiratie

Regelmatig zijn er op zondagen Zinspiratie bijeenkomsten voor mensen die op zoek zijn naar zingeving. Dit zijn bijeenkomsten met rituelen, muziek, meditatie, voordracht, gesprek of stiltemoment. We onderzoeken gezamenlijk een thema en hoe dit speelt in ons leven. Op zondag 15 oktober 2023 van 11.00 -12.00 uur komen we weer samen rondom het thema: De kern van mijn bestaan. Dit keer leiden Esther Appels en Vincent Paes dit thema in. Op 19 november is er weer een zinspiratie bijeenkomst.

Binnenkort van start!

Voor het volledige cursusaanbod, kijk in de agenda!
Klik op de titel voor meer informatie.

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Zomermeditaties

12 juli om 09:30 - 10:15

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Open les mindfulness

27 augustus om 19:30 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

9 september om 19:00 - 21:30

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Mindfulleven oktober Schrijfmeditatie | Han Fortmann Centrum

Schrijfmeditaties

Thema: Vriendschap

Een echte goede vriendschap is iets heel bijzonders. Het kan soms bijna magisch voelen als je een vriend(in) hebt waar je alles mee lijkt te kunnen delen. Hoe kan dat kun je je afvragen. Lijk je op de ander? Of vullen jullie elkaar aan? Of is dat helemaal niet belangrijk en gaat het om iets anders? Deel je dezelfde belangstelling of geboortegrond en begrijp je de ander zonder veel woorden?

Vriendschap is voor iedereen belangrijk en ontwikkelt zich gedurende je leven. Gezien worden en steeds beter zien wie die ander is, lijkt daarbij belangrijk.

In deze schrijfmeditatie sta je stil bij vriendschappen in je leven. Wat is bij jou de magie? En tegen welke grenzen loop je aan?

Op 19 november is er weer een schrijfmeditatie met als thema ‘de balans opmaken’.

Het belang van echt luisteren en de kunst het daarbij te houden

Een ingezonden brief in Trouw van Roline de Wilde, directeur van de Kindertelefoon en Alles Oké? Supportlijn over de gesprekken die zij met jongeren voeren:

“[…] een opvallende rode draad is dat zij zich vaak niet begrepen of serieus genomen voelen in hun omgeving. Ze krijgen reacties als: ‘Jij eenzaam? Je hebt hartstikke veel vrienden?’

Goed luisteren is een stuk lastiger dan het lijkt. Bekende valkuilen zijn bagatelliseren, problematiseren, invullen of oplossen. Heel goed bedoeld, maar het helpt vaak niet. Onze vrijwilligers merken dat jongeren letterlijk opveren als echt geluisterd wordt en open vragen worden gesteld.

Lukt het om gesprekken te voeren die hen inzicht geven in hun eigen situatie, dan blijken ze vaak heel goed zelf in staat hun problemen op te lossen. Wanneer we jongeren mentaal weerbaarder willen maken, moeten we simpelweg wat vaker naar ze te luisteren.

“Goed bedoelde hinderpalen in de communicatie… Komt ook veel voor tussen vrienden. We willen zo graag helpen, ondersteunen en troosten. Dus gaan we geruststellen, ‘het komt goed’ roepen, advies geven… Allemaal reuze goed bedoeld, maar het staat echt luisteren in de weg.

Uitnodiging om bij te dragen aan de nieuwsbrief

We delen graag onze inspiratie met jullie, maar de nieuwsbrief wordt rijker en veelzijdiger als ook jullie inspiratie en ervaringen gaan delen. Dit kan met of zonder je naam erbij. Dus heb je een inspirerende tekst, foto ervaring, film- of boekentip die je in deze nieuwsbrief wilt delen, wil je die dan sturen naar: info@hanfortmanncentrum.nl?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Han Fortmann Centrum:

NAAM
E-MAILADRES