Mindfulleven 11

| december 2023

Feestdagen

De feestdagen komen er weer aan. Voor veel mensen een tijd om naar uit te kijken, die prettige gevoelens oproept van warmte, verbinding en gezelligheid. Anderen zien er juist tegenop, voor hen roepen deze dagen gevoelens op als spanning, eenzaamheid, verdriet en onzekerheid. Voor de meeste mensen misschien wel allebei. We wensen je toe dat je de tijd neemt om uit te rusten, te verstillen, naar binnen te keren, alleen of samen met anderen, en te ervaren wat er ook maar is. En ook dat er ruimte ontstaat om eens terug te kijken naar het afgelopen jaar, wat ging er goed, waar ben je tevreden over, en wat wil je anders gaan doen of ontwikkelen? Misschien vind je wel iets in ons cursusaanbod in deze Mindfulleven.

Het team Centrum voor Mindful Leven wenst je rust, warmte en verbinding in deze dagen, en een sprankelend begin van het nieuwe jaar.

Wendy Kersemaekers, mindfulness- en compassietrainer

Lotusbloem

In ons nieuwe logo zie je een lotusbloem met, gedragen door de lotusbladeren, een mensbeeld in meditatiehouding. En sommigen zien in het hoofd ook een zon.

De lotus staat vaak symbool voor een nieuw begin, wedergeboorte, spirituele groei en zuiverheid. De bloem groeit in water vanuit modder en gebruikt de modder om het water te filteren. De lotusbloem bloeit alleen als de omgeving schoon genoeg is, waarbij de groeiende lotus ook weer het water om zich heen zuivert. Zo verrijst uit de modder een prachtige bloem. Het mensbeeld benadrukt hierbij de onlosmakelijke verbinding van mens en natuur, van waaruit we groeien en bloeien.
Hiervoor staan we als Centrum voor Mindful Leven: persoonlijke/spirituele groei en verbinding. Niet alleen op het meditatiekussen, maar vooral ook in ons dagelijks leven.

Hoe we dat doen, dat is in ontwikkeling, en lees je in de Mindfulleven!

Mindfulleven 11 winter meditatie

Wintermeditaties

Wil je in de dagen rond kerst en oud en nieuw samen blijven mediteren? Onze mindfulnessdocenten José Jansen en Wendy Kersemaekers geven een aantal wintermeditaties in De Zendo.

De meditaties worden gedeeltelijk begeleid en zullen gedeeltelijk in stilte zijn. Er is gelegenheid voor een korte uitwisseling. Je bent van harte uitgenodigd om na afloop samen wat te drinken en na te praten in het Zencafé.

Data: 16 dec (José), 22 dec (Wendy), 29 dec (José), 5 jan (Wendy)
Tijd: 9.30-10.30 uur | Aanmelden is fijn, maar hoeft niet.
Kosten: Geen.

Yoga Nidra voor middelbare scholieren: ontspannen en herstellen

Sommige kinderen willen wel ontspannen, maar weten niet hoe. Of denken te ontspannen door eindeloos te scrollen op de mobiel. Het voelt als ontspanning en tegelijkertijd is het brein hard aan het werk om beelden, geluiden, gedachten en emoties te verwerken. Hierdoor raak je juist ongemerkt meer vermoeid en geprikkeld.

Yoga Nidra geeft het brein de kans om te herstellen van prikkels. Het is een fijne en toegankelijke manier om het zenuwstel tot rust te laten komen. Liggen op de bank, een matje op de grond of op je bed onder een deken terwijl je luistert naar een geleide meditatie. Aan de buitenkant zie je niets, maar binnen in het lichaam gebeurt er van alles.

Door de systematische opbouw van een Yoga Nidra raakt eerst het lichaam en daarna het brein meer ontspannen. Yoga Nidra vergroot het lichaamsbewustzijn en het zelfbewustzijn; door contact te maken met het lichaam, het verlengen van de uitademing en het visualiseren van fijne situaties én het voelen daarvan in je lijf.
Op woensdagmiddag 10 januari start de lessenreeks Yoga Nidra. Heb je vragen, neem gerust contact op met de docent

Mindfulleven 11 yoga nidra kinderen

Binnenkort van start!

Voor het volledige cursusaanbod, kijk in de agenda!
Klik op de titel voor meer informatie.

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Zomermeditaties

12 juli om 09:30 - 10:15

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Open les mindfulness

27 augustus om 19:30 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

9 september om 19:00 - 21:30

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Mindfulleven 11 schrijf meditatie

Online Schrijfmeditaties

Thema: In de Mood

In de feestmaand december draait alles om sfeer. Lichtjes in en om het huis. Woorden van vrede en welbehagen. Wat doe jij om sfeer in jouw omgeving te creëren? Welke stemming neem jij mee de feestdagen in? En welke wensen koester je van binnen? Hierover schrijven we in de Online Schrijfmeditatie van december.

17 december 10.00-12.00u

Column van docent Wendy Kersemaekers over zelfliefde in de BEP

Mindfulleven 10 meditatie in actie

Nieuw: Mindful leven in de praktijk, dit keer ‘Laat je tuin inslapen’

In deze rubriek vanaf nu kleine praktische tips/verhalen die passen bij mindful leven.

Wist je dat er nog allerlei beestjes en bestuivers in de uitgebloeide bloemen in je tuin leven? Wacht daarom met het opruimen van je oude bloemen in je tuin tot aan het voorjaar, als het weer ongeveer 10 graden is.

Aangepast overgenomen van Wastefree planet

Nieuw: de Webshop van De Zendo

Wil je ook in jouw eigen huis ruimte creëren voor een meer harmonieus leven? Ontdek de webshop van De Zendo, waar ze een zorgvuldig samengestelde selectie van producten aanbieden die je kunnen ondersteunen in jouw beoefening. Denk hierbij aan reflectie kaarten, warme wollen sokken, boeken, biologische thee en ansichtkaarten. De producten zijn met aandacht gekozen op duurzaamheid, kwaliteit, eerlijke prijzen voor alle betrokken partijen, en streven naar een eenvoudige en warme esthetiek.

En met de feestdagen om de hoek, maak dit jaar speciaal door een cadeau te geven dat niet alleen mooi is, maar ook bijdraagt aan innerlijke vrede en welzijn. Laten we samen de vreugde van de feestdagen delen en een moment van rust en reflectie vinden.

Mindfulleven 10 webshop in de zendo

Uitnodiging om bij te dragen aan de nieuwsbrief

We delen graag onze inspiratie met jullie, maar de nieuwsbrief wordt rijker en veelzijdiger als ook jullie inspiratie en ervaringen gaan delen. Dit kan met of zonder je naam erbij. Dus heb je een inspirerende tekst, foto ervaring, film- of boekentip die je in deze nieuwsbrief wilt delen, wil je die dan sturen naar: info@hanfortmanncentrum.nl?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Han Fortmann Centrum:

NAAM
E-MAILADRES