Mindfulleven 12

| januari 2024

Vredestralers

Peinzend over nieuwjaarswensen, komt meteen het woord ‘vrede’ boven. Wat zou het fijn zijn als er vrede was. Bij alles wat er aan de hand is in de wereld, ligt machteloosheid op de loer. De Italiaanse psychiater Roberto Assagioli verwoordt prachtig wat echt nodig is én wat we zelf kunnen doen:

‘Collectieve vrede hangt af van individuele vrede. In elk van jullie. Als je echt van vrede houdt moet je het in jezelf gaan realiseren en het vervolgens uitstralen naar je directe omgeving. Zo kan vrede zich geleidelijk aan verspreiden naar alle mensen.

Vrede moet, bij wijze van spreken, van boven naar beneden neerdalen. Vrede van de ziel moet de persoonlijkheid doordringen. Vrede hoeft niet “gecreëerd” te worden; het bestaat al, het gaat over het wegwerken van de obstakels die de eigen Vrede van de Ziel weerhouden om de persoonlijkheid te veranderen. Hierin is niets “te doen”, er moet eerder iets ongedaan gemaakt te worden. Met andere woorden, het gaat om “ruimte maken” in de persoonlijkheid voor deze kwaliteit van de ziel. (…)

De wereld heeft deze vrede nodig; laten we eerst leren om in vrede te leven en dus vrede te geven. Laten we de GEEST VAN VREDE in ons verwelkomen, laat het ons doordringen, ons regenereren en vervolgens om ons heen verspreiden, laten we proberen actieve VREDESTRALERS te worden.’

Met ons aanbod wil het Centrum voor Mindful Leven ook dit jaar weer bijdragen aan het ontwikkelen van deze innerlijke vrede, zodat we ons van hieruit met de buitenwereld kunnen verbinden en zo met z’n allen ‘vredesstralers’ worden.

Mindfulleven 12 team
Het bestuur van het Centrum voor Mindful Leven is het nieuwe seizoen goed begonnen met een lekker drankje bij Lotte in het Zencafé van De Zendo, gevolgd door het Feest van Licht op Museumpark Orientalis. Vlnr Ellen Budding (penningmeester), Monique Hoogakker (secretaris), Wendy Kersemaekers (voorzitter).
We wensen je namens het hele docententeam een jaar vol stilte, reflectie en vrede!

Nieuw en uit de comfortzone: ademtraining en ijsbaden

Katja Teunissen komt ons docententeam versterken. Zij is een ervaren mindfulnesstrainer en Wim Hof Methode instructeur. Op het gemak leren zijn met ongemak, vol nieuwsgierigheid uit de comfortzone stappen, ontdekken wat dat brengt en verbinding ervaren met zichzelf, anderen en de natuur zijn haar grote passies. Zij is daarnaast studieadviseur en coach/trainer aan de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit en werkt als journalist voor diverse bladen.

Katja gaat workshops en trainingen aanbieden ‘Adem, meditatie, ijsbad’ op basis van de Wim Hof methode. Hierin worden ademhalingsoefeningen die hun oorsprong hebben in het Tibetaans boeddhisme, gecombineerd met koudetraining en mindset/meditatie.

De docenten van ons centrum hebben al een proefles bij Katja gevolgd, een bijzondere ervaring en aanrader! En vooral een mooie uitbreiding van ons aanbod om meer verbinding met onszelf, elkaar en de natuur te bevorderen!

Wat leeft er in jou?
Wat leeft er in mij?
Wat werkt voor ons allebei? 


Op 25 januari gaat een nieuwe training verbindende (of geweldloze) communicatie van start.

Mindfulleven 12 Verbindende communicatie

Dagretraites

Vanaf dit jaar gaan we regelmatig dagretraites aanbieden. Dit zijn goed verzorgde dagen in De Zendo, waarop we samen mediteren vaak aan de hand van een bepaald thema, vanuit de mindfulness/compassie of een andere stroming, met eigen docenten of gastdocenten. Naast het inhoudelijke programma kun je bij deze dagretraites ook rekenen op een gezonde, huisgemaakte vegetarische lunch. Een dagretraite is geschikt voor mensen met of zonder meditatie-ervaring. Een dag helemaal voor jezelf, of juist samen met een vriend/vriendin.

De eerste dagretraite wordt op 3 februari gegeven door onze mindfulness en compassiedocent Wendy Kersemaekers.
Het thema is: ‘heel je hart’. Op deze dag maken we aan de hand van verschillende oefeningen de beweging van hoofd naar hart.

Binnenkort van start!

Voor het volledige cursusaanbod, kijk in de agenda!
Klik op de titel voor meer informatie.

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Zomermeditaties

12 juli om 09:30 - 10:15

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Open les mindfulness

27 augustus om 19:30 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

9 september om 19:00 - 21:30

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Mindfulleven in de praktijk, dit keer ‘Vriendelijkheid’

In deze rubriek vind je kleine praktische tips/verhalen die passen bij mindful leven.

Midden in de kerstdrukte loop ik in de stad, ik houd niet van drukte, en merk op dat ik oordeel, van iedereen die langsloopt vind ik wel wat. Volledig automatisch projecteer ik mijn eigen overprikkeling op de ander. Als ik me dat bewust word, begin ik met oefenen: in plaats van te oordelen oefen ik met nieuwsgierigheid, en wens ik diegene in mezelf wat vriendelijks toe. Ik glimlach van binnen om deze geheime oefening in vriendelijkheid. Ze moesten eens weten.

Online Schrijfmeditaties

Thema: Vertrouwen

Ook komend jaar bieden we maandelijks online schrijfmeditaties aan. De volgende is op 21 januari en heeft het mooie thema: vertrouwen. 

Vertrouwen is de pilaar waar ons bestaan op rust. Zonder vertrouwen in jezelf en de ander kun je niets aangaan. Zonder vertrouwen regeert de angst. Vertrouwen is zowel krachtig als kwetsbaar. Het kan je geschonken worden. Kun je ervoor kiezen om (weer) te vertrouwen? Al schrijvend ga je in deze schrijfmeditatie je vertrouwen onderzoeken.

21 januari 10.00-12.00u

Next generation mindfulness: welbevinden voor individu én maatschappij

Ook binnen het mindfulnessveld is een beweging gaande om mindfulnessaanbod verder te ontwikkelen en in te zetten voor zowel individueel als collectief welbevinden. De meest aangeboden mindfulnesstrainingen (zoals MBCT en MBSR) zijn vooral gericht op individueel welbevinden en stress reductie (ook wel eerste generatie mindfulness interventies genoemd). Als we meer focus leggen op mindfulness als prosociale vaardigheid, geeft dat nieuwe mogelijkheden om welbevinden van groepen, organisaties en de samenleving als geheel te bevorderen.

Onze docent Wendy Kersemaekers schreef een samenvatting hierover voor de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers VMBN.

Uitnodiging om bij te dragen aan de nieuwsbrief

We delen graag onze inspiratie met jullie, maar de nieuwsbrief wordt rijker en veelzijdiger als ook jullie inspiratie en ervaringen gaan delen. Dit kan met of zonder je naam erbij. Dus heb je een inspirerende tekst, foto ervaring, film- of boekentip die je in deze nieuwsbrief wilt delen, wil je die dan sturen naar: info@centrumvoormindfulleven.nl?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Centrum voor Mindful Leven:

NAAM
E-MAILADRES