Mindfulleven 13

| februari 2024

Verminderen

Hoe is het met jou? Misschien merk je dat je leven sinds de kerstvakantie bomvol is geraakt en daarmee je hoofd? Bewust leven ofwel leven vanuit aandacht is een uitdaging in deze tijd van overvolle agenda’s, een overdaad aan informatie, overconsumptie en altijd bereikbaar zijn. Er is ogenschijnlijk zoveel te kopen en te doen.
Hoe zorg je ervoor dat je niet van vakantie naar vakantie leeft, maar ook buiten de vakanties om bewust leeft? Eén van de manieren is het creëren van een eenvoudiger leven, en daarmee een rijker leven. Je zou dat ‘verminderen’ kunnen noemen, bijvoorbeeld op het gebied van werkuren, afspraken, uitjes, sociale media en spullen. Als je je ontdoet van onnodige ballast, maak je tijd vrij en kom je net als de lente tot bloei!

Mogelijk vind je iets in ons voorjaarsaanbod dat je hierbij kan helpen, voor een bewuster en rijker leven.

‘Het leven is eenvoudig, maar we maken het onszelf steeds moeilijk.’

Confucius

Mindfulleven 13 Met zen de planeet redden

De kracht van eenvoudig leven volgens Thich Nhat Hanh

In mijn tijd als jonge novice was er in mijn tempel geen stromend water, geen warm water en zelfs geen elektriciteit, maar toch waren we heel gelukkig. Zelfs de afwas van honderd monniken was een vreugdevolle bezigheid, omdat we het samen deden, met de vreugde van broederschap. We wandelden in de heuvels om dennenappels te rapen voor het vuur om het water te verhitten. We hadden geen zeep, maar gebruikten de schil van kokosnoten en as om de potten schoon te maken. Geluk is niet afhankelijk van alleen uiterlijke omstandigheden, maar van de manier waarop we tegen dingen aankijken. We zullen op een eenvoudigere manier kunnen leven als we omstandigheden zoals die nu zijn weten te waarderen.

Uit: Met Zen de planeet redden – Thich Nhat Hanh

Mindfulness na school voor leerlingen van basisschool De Aldenhove in Nijmegen

Onze kindertrainer, Ellen Budding, gaat dit schooljaar aan leerlingen van de groepen 5 en 6 van basisschool De Aldenhove een workshop ‘mindfulness’ geven. Kinderen die nieuwsgierig zijn naar het oefenen in aandacht, gaan de 8-weekse kindertraining doen op school in het naschools programma vanuit Bindkracht10 (sociaal werk gemeente Nijmegen). Dit programma wordt mogelijk gemaakt door een rijkssubsidie gericht op kansengelijkheid voor kinderen. Middels mindfulness wordt de aandacht, concentratie en het zelfbewustzijn vergroot waardoor de kinderen zich beter kunnen ontwikkelen nu en in de toekomst.

Over een tijdje lees je over hoe de leerlingen mindfulness ervaren!

Heb je interesse in of vragen over bovenstaande? Neem dan gerust contact op met Ellen Budding.

Ook start er binnenkort, op vrijdagmiddag 23 februari weer een kindertraining van Ellen.
Hiervoor kun je ook contact opnemen of hier kijken voor meer informatie.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy verklaring.
Ik Accepteer

Bezoek Media Kids aan ons centrum

De kinderen van Media Kids (Bindkracht10 Nijmegen Noord) hebben een filmpje gemaakt over onze kindertraining mindfulness. Het was een gezellig en leerzaam bezoek. Ze zijn te weten gekomen wat mindfulness is en wat je dan doet. Er ging een wereld voor ze open. Prachtig om te zien.

Wil jij (of jouw kind, leerling, cliënt) een indruk krijgen van de kindertraining 6-12 jaar? Bekijk dan het filmpje van Media Kids:

Het nieuwe Centrum voor Mindful Leven

De afgelopen maanden hebben we met pijn ons hart, maar op een goede manier afscheid genomen van de naam Han Fortmann Centrum. Als team zetten we de schouders eronder om onze missie voort te zetten.
We zijn blij dat er inmiddels alweer volop getraind wordt, er lopen mindfulness trainingen, een compassietraining, een training verbindende communicatie, een starterstraject zen, en binnenkort start ook het tweede deel van de jaargroep ‘Meer mindfulness in je leven’. Afgelopen weekend vond de dagretraite ‘Heel je hart’ plaats, die werd zo enthousiast ontvangen, dat daar zeker een vervolg op komt.

Er zit nog van alles in het vat, houd daarvoor onze website en nieuwsbrieven in de gaten!

Mindfulleven 13

Binnenkort van start!

Voor het volledige cursusaanbod, kijk in de agenda!
Klik op de titel voor meer informatie, en/of lees verder in de nieuwsbrief onder het aanbod.

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Zomermeditaties

12 juli om 09:30 - 10:15

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Open les mindfulness

27 augustus om 19:30 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

9 september om 19:00 - 21:30

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Training mindful ouderschap

26 september om 19:00 - 21:30

Mindfulleven in de praktijk, dit keer ‘Verminderen’ in relaties

In deze rubriek vind je kleine praktische tips/verhalen die passen bij mindful leven.
Kopzorgen heb ik erover gehad. Het contact met een familielid bezorgde me steevast gevoelens van onrust, twijfel, frustratie en een hoop piekertijd. Wat dit laatste betreft, daar belastte ik mijzelf mee, niet het familielid. Analyseren, verklaren, pogingen ondernemen om het contact te laten ‘stromen’; niets hielp. En wat ging er veel tijd en aandacht naar toe. Ik besloot het over een andere boeg te gooien en mijn energie juist niet te stoppen in dit contact, maar in het contact met familieleden waarmee het wel ‘stroomt’. Bij familiegelegenheden voel ik nu meer ontspanning en plezier. Harder werken was in dit geval niet de oplossing. Stoppen met iets wat niet makkelijk of prettig ging, wel. ‘Verminderen’ op het gebied van relaties; ik houd het in mijn achterhoofd.

Door
Ellen Budding

Online Schrijfmeditaties

Thema: Groentje zijn

De volgende online schrijfmeditatie is op 26 februari.

In het prille voorjaar zien we groene scheuten, kwetsbare bloesem en tere sneeuwklokjes. Alles tintelt en dartelt. Wanneer voelde je je zo? Wanneer was jij een groentje, zette je de eerste stapjes op nieuwe grond?

26 februari van 10.00-12.00u

Samu | werkmeditatie

Van oudsher wordt ‘samu’ in de zentraditie gezien als het werk om het klooster in stand te houden.

Bijvoorbeeld met aandacht de wc schoonmaken, koken of tuinieren. Wie wel eens een zenretraite heeft gedaan is ermee bekend. Het is een activiteit waarmee je je eigen beoefening voortzet in alledaagse handelingen. Samu is daarmee niet wezenlijk anders dan je zitmeditatie. Het draait om precies dezelfde betrokkenheid bij wat op dit moment je aandacht vraagt. Hierin kun je een gevoel van verbinding en liefde ervaren. wat door je werkzaamheden ook anderen en je omgeving nog meer ten goede kan komen. Maar minstens zo belangrijk is dat je tijdens samu geconfronteerd kunt worden met gedoetjes waar je met elkaar in compassie van kunt proberen te leren. Verlichting op het kussen is één ding, maar wat als je ervan af komt? Want hoe kom je samen tot een prettige aanpak en een goed resultaat? Juist samen door elkaar op humoristische, verdrietige en uitdagende momenten te ontmoeten kun je relaties verdiepen, of dat nou met jezelf, de ander of de plek is.

Zen Centrum Nijmegen organiseert iedere woensdag open ‘Samu’ middagen in De Zendo. De komende tijd wordt er met name gewerkt aan de aanleg van de tuin rondom De Zendo.

Wil je een keer meedoen? Om 12 uur staat er soep klaar (graag hiervoor even aanmelden bij Lotte). Na de lunch wordt om 12.30 het samu-moment met een meditatie van 10 minuten en de bodhisattva-geloften gestart.

Als je later wilt komen is dat natuurlijk ook prima. Een uurtje helpen kan ook en iedereen kan de hele middag in- en uitlopen.

Mindfulleven 13 samu werkmeditatie de zendo

Uitnodiging om bij te dragen aan de nieuwsbrief

We delen graag onze inspiratie met jullie, maar de nieuwsbrief wordt rijker en veelzijdiger als ook jullie inspiratie en ervaringen gaan delen. Dit kan met of zonder je naam erbij. Dus heb je een inspirerende tekst, foto ervaring, film- of boekentip die je in deze nieuwsbrief wilt delen, wil je die dan sturen naar: info@centrumvoormindfulleven.nl?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Centrum voor Mindful Leven:

NAAM
E-MAILADRES