Mindfulleven 14

| maart 2024

Ontluiken

De natuur wordt wakker, de dagen worden langer, de krokusjes en eerste bloesems staan in bloei, de eerste vlinders fladderen voorbij en in de ochtend en avond worden we door de vogels getrakteerd op een prachtig fluitconcert. Als we ons ervoor openstellen, kunnen we als vanzelf wat meebewegen met dit ontluiken van de natuur. Hoe manifesteert zich dat in jou? Misschien in de vorm van energie om op te ruimen, zin om erop uit te gaan, nieuwe dingen op te pakken, eindelijk eens die keuze te maken om te doen wat echt bij je past. Of juist het stil aanschouwen van al deze ontwikkeling, in de natuur en in jou. Is er iets wat in jou wil ontluiken?

Nieuwe docent: Maaike Hopman geeft trainingen ‘Mindful Ouderschap’

Maaike Hopman docent Centrum voor Mindful Leven

Graag stellen we Maaike Hopman aan je voor. Zij gaat training geven in Mindful Ouderschap. Een prachtige mindfulnesstraining toegespitst op het ouderschap. Dit aanbod past helemaal bij onze missie om kinderen, jongeren en hun ouders te helpen om meer bewust te leren omgaan met stress en wat zich voordoet in het leven.

Zelf begon Maaike vol vertrouwen aan het avontuur van het moederschap. Niet wetende waar ze precies aan begon. Het blijkt de meest waardevolle leerschool in haar leven te zijn, waarin ze van alles tegenkomt: onzekerheid, wanhoop, acceptatie, perfectionisme, vreugde etc. Mindfulness is voor haar een grote steun hierbij. Het is haar inspiratiebron om liefdevol in verbinding te blijven met haar man en twee dochters.

Het is dan ook haar missie om ouders met een druk gezinsleven te helpen bewust en ontspannen in het leven te staan, waardoor er meer rust en harmonie in het gezin kan ontstaan.

Tentoonstelling Rumi op Museumpark Orientalis

Iedereen die de mindfulnesstraining gevolgd heeft kent het gedicht ‘de herberg’ van 13e-eeuwse soefistische mysticus Rumi (zie hiernaast). Zo van toepassing op waar het in de mindfulnesstraining over gaat. En hij heeft nog zoveel meer moois geschreven.

Vanaf 29 maart organiseert Museumpark Orientalis, waar onze hoofdlocatie De Zendo ligt, een tentoonstelling over deze mystiek dichter. Een verhaal over inspiratie, de schoonheid van poëzie, ontmoetingen tussen culturen en een zoektocht naar je innerlijk.

Het gaat over: Wie was Rumi? Waar kwam zijn wijsheid vandaan? En wat kunnen we over liefde voor elkaar en het hogere nog leren van ‘onze meester Rumi’? In deze tentoonstelling leer je over de jarenlange reis van Rumi, over zijn ontmoetingen met de belangrijkste intellectuelen en hoe hij nog steeds miljoenen lezers weet te inspireren.

Mindfulleven 14 Rumi Murseumpark orientalis

De herberg

Ik ben als een herberg.
Elke dag komen er nieuwe gasten.

Iets leuks, een dip een slechte bui,
En even een helder moment
als onverwachte bezoekers.

Ik verwelkom ze en bied allen een gastvrij onthaal!
Zelfs als het een hoop zorgen zijn
die bij mij de boel overhoop halen.

Toch behandel ik elke gast met respect.
Misschien komt hij bij me opruimen
om plaats te maken voor iets nieuws, iets fijns.

Een sombere gedachte, schaamte of boosheid,
ik begroet hen lachend bij de deur
en vraag ze binnen te komen.

Ik ben dankbaar voor wie er komt.
Iedere gast heet ik welkom.

Vertaald en bewerkt uit
Barks, C (11997) The Essential Rumi.
San Fransisco: Harper.

‘Op je gemak met ongemak’ in een ijsbad

‘Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft, in het diepste wezen wel niets anders dan iets wat onze liefde nodig heeft.’
Deze woorden van dichter Rainer Maria Rilke staan centraal in het leven van onze trainster ademmeditatie/ijsbaden Katja. Jarenlang was ze enorm bang voor de dood en vermeed ze de vrieskou. Nu werkt ze met veel liefde en plezier als zorgvrijwilliger in het hospice en is ze een fervent winterzwemmer.

Op je gemak leren zijn met ongemak, een vaardigheid die ook in mindfulnesstrainingen een belangrijke plek inneemt, kan een grote uitdaging zijn. In haar workshops trotseren de deelnemers samen een grote stressor: de kou. Een ijsbad ingaan is en blijft spannend. Maar de comfortzone verlaten en het beest in de bek durven kijken, levert vaak veel op: plezier, verwondering, kracht, avontuur.
Moedig zijn betekent niet dat je geen angst kent, maar dat je je niet laat tegenhouden door je vrees. Welke angsten ben jij aangegaan, of zou jij willen trotseren?

Op 16 maart geeft ze een adem- en ijsbadtraining. Je bent van harte welkom!

Mediakids Bindkracht

Podcast over mindfulness voor kinderen

De kinderen van Media Kids (Bindkracht10 Nijmegen Noord) hebben naast het filmpje over de kindertraining mindfulness dat we de vorige keer hier deelden, ook een podcast opgenomen met onze kindertrainer Ellen Budding. Het was zowel voor de kinderen als Ellen de eerste ervaring met het opnemen van een podcast. Wat een leuke en verrassende vragen stelden de kinderen! Beluister hier de podcast als je nieuwsgierig bent geworden.

Op vrijdagmiddag 5 april start weer een nieuwe kindertraining (6 t/m 12 jaar).

Mindfulleven in de praktijk, dit keer ‘Bewust reageren’

“Hé, hallo, jij daar, wil je je hond niet laten plassen op mijn buxus?” Verschrikt kijk ik achterom, om te zien wie er zo boos schreeuwt en of het voor mij is bedoeld. Dat is het. Er staat een man op de stoep, zo’n meter of twintig bij van mij vandaan, die me woedend aankijkt. Ik voel angst en boosheid en er komen verontwaardigde gedachten voorbij als ‘Wat nou! Mijn hond heeft helemaal niet tegen je buxus geplast, maar ernaast. Ik let hier altijd op. Wat denk je wel niet van mij.’ Mijn automatische neiging is om deze gedachten boos richting de man te schreeuwen. In plaats daarvan doe ik even niets, haal een keer diep adem en maak de keuze om de man vriendelijk te benaderen voor een gesprek. Ik loop naar de man en zeg: “Ik wil hier graag met u over praten, maar dan wel op een vriendelijke manier.” De man vertelt dat zijn buxussen alsmaar doodgaan, omdat er honden tegenaan plassen. We hebben een gesprek waarbij de man gaandeweg zichtbaar verzacht, mijn hartslag weer een normaal tempo krijgt, we op een vriendelijke manier met elkaar praten en goed uit elkaar gaan. Poeh, dit had heel anders kunnen lopen.

Victor Frankl, de Oostenrijkse psychiater die de holocaust heeft overleefd, geeft het zo helder weer in zijn beroemde uitspraak “Tussen stimulus en respons zit een ruimte. In deze ruimte ligt onze vrijheid en kracht om onze reactie te kiezen.”


Door
Ellen Budding

Online Schrijfmeditaties

Thema: Voorpret

De volgende online schrijfmeditatie is op 24 maart.

Hoe heerlijk is het om je ergens op te verheugen Waar kon je je als kind op verheugen? Waar verheugde je je als jongere op en waarop verheug je je nu?

24 maart van 10.00-12.00u

Binnenkort van start!

Voor het volledige cursusaanbod, kijk in de agenda!
Klik op de titel voor meer informatie.

Schrijfmeditatie online – Fernweh

21 april om 10:00 - 12:00

Mindful ouderschap

16 mei om 19:00 - 21:30

Stiltedag mindfulness (Wachtlijst)

18 mei om 10:30 - 16:30

Stiltedag mindfulness

8 juni om 10:00 - 16:00

Workshop adem, meditatie, ijsbad

9 juni om 14:00 - 17:00

Training de kracht van empathie

13 juni om 19:00 - 21:30

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Uitnodiging om bij te dragen aan de nieuwsbrief

We delen graag onze inspiratie met jullie, maar de nieuwsbrief wordt rijker en veelzijdiger als ook jullie inspiratie en ervaringen gaan delen. Dit kan met of zonder je naam erbij. Dus heb je een inspirerende tekst, foto ervaring, film- of boekentip die je in deze nieuwsbrief wilt delen, wil je die dan sturen naar: info@centrumvoormindfulleven.nl?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Centrum voor Mindful Leven:

NAAM
E-MAILADRES