Hoe begin ik met mindfulness?

Hoe begin ik met mindfulness?

Mindfulness leer je het best door een mindfulnesstraining te volgen. De Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) training bijvoorbeeld, is een mooi opgebouwde, wetenschappelijk goed onderbouwde training. Hierin leer je stap voor stap wat mindfulness is en hoe je het kunt toepassen in je dagelijks leven.

Nou denk je misschien ‘die oefeningen kan ik ook wel van internet halen’. Het klopt dat er hele goede meditatie-websites en apps zijn, en toch is het aan te raden om onder begeleiding van een goed opgeleide trainer of meditatieleraar te beginnen. En wel hierom.

Als je wilt leren mediteren, dan is het heel belangrijk om uit te wisselen over je ervaringen met de meditaties en om daarop bevraagd te worden. Wat ervaar je precies en hoe ga je ermee om? Wat doe je als je veel gedachten hebt? Of als je onrust ervaart? Of als je de gedachten hebt die zeggen dat dit niks voor jou is? Zonder uitwisseling daarover is de kans groot dat je in dezelfde valkuilen stapt als die waar je in je dagelijks leven last van hebt. Want als de oefeningen niet snel genoeg het beoogde resultaat hebben, is de kans groot dat je er al gauw mee wilt stoppen.

Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat je die dingen wilt doen waar je meteen blij en ontspannen van wordt, en de dingen vermijdt waar je je onprettig bij voelt. Maar dit weg bewegen van onprettige ervaringen en toe bewegen naar fijne ervaringen, kost veel energie en is vaak de basis van onrust en stress. In een mindfulnesstraining leer je juist om te zijn met wat er ook maar is, prettig of onprettig, en daar niet meteen op te reageren. Je word je bewust van hoe al deze ervaringen steeds veranderen, en dat je daar kalm bij aanwezig kunt zijn. Dit vraagt wel enige training, inzet en tijd. En om dit te leren is uitwisseling met verdiepende vragen dus uiterst behulpzaam.

Uiteindelijk kun je gaan ervaren dat je rustig aanwezig kunt zijn bij onrust, of je op je gemak kunt voelen bij ongemak. Zo kun je ook gaan merken dat het streven naar ontspanning of blijdschap, of het daaraan vastklampen, juist vaak het tegenovergestelde teweeg brengt.

Als je deze basis eenmaal gelegd hebt, kies je zelf of en hoe je verder wilt gaan met mindfulness. Dat kan zijn zelfstandig met behulp van meditaties van internet of een meditatie-app. Of je kunt een vervolgtraining doen, of je aansluiten bij een meditatiegroep. Want samen mediteren en oefenen helpt om geïnspireerd te blijven en om met mindfulness verder te gaan.

Op onze website vind je verschillend aanbod voor als je wilt beginnen met mindfulness of voor als dit verder wilt verdiepen en ontwikkelen.

Door: Wendy Kersemaekers, maart 2024