Mindfulleven 15

| april 2024

Op je gemak met ongemak

Ongemak in het leven is onvermijdelijk, maar gemak vinden in het ongemak, dat is waar de uitdaging ligt. Soms voelen we ons onrustig, angstig, boos of overweldigd, en het liefst duwen we die gevoelens weg. Maar wat als we die eens omarmen? Als we met liefdevolle aandacht naar onze ongemakkelijke ervaringen kijken, kunnen we een nieuw perspectief ontdekken. Het is als schijnen van een licht op onze innerlijke wereld, zonder oordeel of verzet. En zo, door simpelweg aanwezig te zijn bij het ongemak, kunnen we verrassend genoeg ook gemak ervaren.

Het is een misverstand dat we mediteren om het ongemak weg te nemen, of om ons hoofd leeg te maken. Met meditatie beoefenen we om op ons gemak te zijn bij ongemak. Wil jij dat ook? Er zijn weer verschillende mooie trainingen, workshops, dagen dit voorjaar. Misschien zit er iets voor je bij.

Centrum voor Mindful Leven onderdeel van preventieaanpak mentale gezondheid in Nijmegen Noord

Op 14 maart jl. vond in theater de Klif, de lancering van de preventie-aanpak vanuit het Preventie Platform 0-12 Nijmegen Noord plaats. Middels de ‘Hand voor mentale gezondheid’ wordt zichtbaar gemaakt hoe dagelijkse keuzes je mentale gezondheid beïnvloeden. Het gaat om dagelijkse keuzes op de gebieden: slaap en rust, voeding en eetgewoonten, relaties en emoties, beweging en mindfulness, creativiteit en plezier.

Voor het onderdeel mindfulness is ons centrum door het Preventie Platform als expertisepartner gevraagd, waar wij uiteraard volmondig ‘ja’ op hebben gezegd. Door het vergroten van de bewustwording van zichzelf, wordt het voor een kind makkelijker om op een veerkrachtige manier om te gaan met mentale druk.

Onze bijdrage aan dit project is nog in overleg, maar zal in elk geval bestaan uit trainingen mindfulness voor kinderen, jongeren en ouders in Nijmegen Noord. Natuurlijk zijn ook inwoners van buiten Nijmegen Noord van harte welkom. Houd de agenda hiervoor in de gaten!

Mindful leven in de praktijk: Gereserveerd

Een paar weken terug gaf ik (Wendy) weer een stiltedag voor het Koning Willem 1 College in het prachtige Kloosterhotel Zin in Vught. In de ruimte, links achterin op de foto, stond een rode stoel met een bord waarop staat ‘Gereserveerd’. Een deelnemer wilde erop gaan zitten, en vroeg ‘huh/ gereserveerd? Voor wie dan?’ En hij las:

Gereserveerd
Deze stoel is “gereserveerd” voor komende generaties.

Maak je plannen voor de toekomst?
Neem je vandaag beslissingen over de impact van morgen?

Denk dan ook aan de nog komende generaties.
NU maken we het verschil.

Bedankt voor uw compassie en open mind.

Een ludieke manier om ons te herinneren aan de gevolgen van onze keuzes, voor onszelf, maar ook voor volgende generaties. In onze meditatie beoefenen we precies dit bewust zijn, bewuster kiezen, meer mindful leven. Mooi om deze vraag over de gevolgen van onze keuzes voor volgende generaties daarin mee te nemen.

Eerste ijsbad in De Zendo – ervaring van een deelnemer

Op 16 maart vond de eerste workshop ademtraining/ijsbad plaats met een mooie groep van 8 deelnemers. De reacties waren enthousiast. Hieronder een ervaring van éen van de deelnemers:

Na de interessante les in ademhalingsoefeningen was het ijsbad eigenlijk een kleine stap. Door een uur lang zes rondes intensief te ademen en de adem in te houden, voelde ik veel kracht en zelfvertrouwen en was ik helemaal klaar om in het bad vol ijsklontjes te stappen. De twee minuten in het ijsbad waren een mooie afronding van de workshop die duidelijk en energiek werd begeleid door Katja Teunissen.

Marcel

Wil je dit ook eens ervaren? De volgende workshop staat gepland op 9 juni!

Online Schrijfmeditaties

Thema: Fernweh: het verlangen naar het ‘ongekende’

De volgende schrijfmeditatie is op 21 april van 10.00-12.00 uur.

Allemaal weten we wat er met Heimwee wordt bedoeld. Minder bekend is haar tegenhanger: Fernweh. Een hunkering naar een plek, een stad of een landschap waar je juist nog nooit geweest bent, waardoor je je neerslachtig of rusteloos kunt voelen. Je kunt Heimwee en Fernweh zien als twee kanten van dezelfde medaille. Het gaat allebei over een bepaalde pijn, een verlangen naar iets wat ontbreekt en wat je in het geval van Fernweh ’elders’ hoopt te vinden. In dromen over een andere omgeving, een ander milieu een andere horizon, andere culturen, het ongekende. Wat hoop je daar te vinden? In deze schrijfmeditatie gaan we op onderzoek naar jouw Fernweh.

Mindfulleven 04 Han Fortmann Centrum Onderwijs

Nieuwe workshop ‘Ontspannen en energiek voor de klas’ voor leerkrachten/docenten

Er komt weer een nieuwe workshop voor leerkrachten/docenten. We willen hen graag opnieuw een middagje mindfulness aanbieden. Even op adem komen te midden van de hectiek van alledag. Ook is het een mooi moment om te ervaren wat mindfulness is en wat het voor leerkrachten/docenten en kinderen kan doen.

De volgende workshop staat gepland op woensdagmiddag 22 mei van 15.00-17.00 uur in De Zendo.

Eén van de deelnemers: ‘Ik voel me een stuk rustiger, dit zou ik wel iedere maand willen doen’

Binnenkort van start!

Voor het volledige cursusaanbod, kijk in de agenda!
Klik op de titel voor meer informatie.

Mini-retreat: de kracht van stilte

8 juni om 13:00 - 17:00

Workshop adem, meditatie, ijsbad

9 juni om 14:00 - 17:00

Training de kracht van empathie

13 juni om 19:00 - 21:30

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Zomermeditaties

12 juli om 09:30 - 10:15

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Open les mindfulness

27 augustus om 19:30 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Blog

Vanaf nu verschijnen er regelmatig korte blogs op onze website, die kun je vinden onder het kopje ‘De Mindfulleven – Blog. De eerste gaat over ‘Hoe begin ik met mindfulness?’.

Uitnodiging om bij te dragen aan de nieuwsbrief

We delen graag onze inspiratie met jullie, maar de nieuwsbrief wordt rijker en veelzijdiger als ook jullie inspiratie en ervaringen gaan delen. Dit kan met of zonder je naam erbij. Dus heb je een inspirerende tekst, foto ervaring, film- of boekentip die je in deze nieuwsbrief wilt delen, wil je die dan sturen naar: info@centrumvoormindfulleven.nl?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Centrum voor Mindful Leven:

NAAM
E-MAILADRES