Nieuwe ogen

Nieuwe ogen

Vrijwel elke dag maak ik buiten dezelfde wandeling. Vooral dan zie ik hoe elke dag anders is, niets er precies hetzelfde uitziet dan gisteren. Zo houd ik de verwondering levend. Ik ben daarmee ooit begonnen nadat ik een boek las van Harvard professor Ellen Langer die mindfulness onderwijst zonder meditatie. ‘Merk elke dag vijf nieuwe dingen op’ is haar devies aan mensen die geïnteresseerd zijn in het vergroten van hun opmerkzaamheid.

Ook tijdens een schrijf- en stilteretraite die ik enige tijd geleden volgde in het Dominicanenklooster in Huissen begonnen we elke dag met dezelfde wandeling waarin we werden uitgenodigd de wereld als nieuw te ervaren. Vooral tijdens corona waarin werkdagen voornamelijk gevuld waren met zoom-sessies en telefoongesprekken was mijn dagelijkse wandeling een reminder dat een avontuurlijk leven beleven ook mogelijk is op de vierkante meter. Vroeger moest ik daarvoor naar India, Nepal, Tibet. Nu raak ik maar niet uitgekeken in het Kronenburgerpark.

Door: Katja Teunissen