Mindfulleven 16

| mei 2024

Dansen met het leven

Zelfs onder de beste omstandigheden is het leven uitdagend, en vaak lastig. Het is altijd onzeker, steeds aan verandering onderhevig, en meestal hebben we het niet onder controle. Of het je nou meeneemt op een prachtige reis, of het je op je tenen stapt, het leven beweegt je op het ritme en in de richting van hoe het zich wil ontvouwen, los van jouw beste intenties. Het leven danst met jou, en jij moet ermee dansen.

Als het leven met jou danst, wat voor een danspartner wil je dan zijn? Kun je een bewuste, vredige relatie hebben met jouw eigen levensdans, die zich kenmerkt door een gevoel van gemak, stevigheid en betekenis? Zeker is het mogelijk om de koers van je leven te beïnvloeden. Hard werken, discipline, en zelfontwikkeling maken dat je een betere partner bent op het moment dat het leven met je danst, maar om een manier te vinden om je op je gemak te voelen met de dans zelf is een cruciale vaardigheid om vrijheid en betekenis in je leven te vinden. (aangepast overgenomen uit Dancing with life – Phillipp Moffitt)

In deze nieuwsbrief vind je allerlei aanbod om te leren ‘dansen met het leven’. En verder: het overlijden van onze oud-mindfulnesstrainer Jos Buijs, 2 nieuwe jaargroepen, workshops tijdens de Dag van Noord, schrijfmeditatie ‘Zout in je leven’, een vacature, nieuwe blogpagina.

Namens het Team Centrum voor Mindful Leven

Overlijden Jos Buijs

Jos Buijs was één van de eerste mindfulnesstrainers in Nederland, opgeleid door John Kabat Zinn en Saki Santorelli zelf. Hij gaf van 2007 tot 2018 mindfulnesstrainingen voor ons centrum, toen het Han Fortmann Centrum. Gefascineerd door de overeenkomsten tussen de moderne westerse psychotherapie en de filosofie van het eeuwenoude boeddhisme, paste mindfulness hem goed. Regelmatig spreken we oud-deelnemers van Jos, want dat zijn er veel. Steeds noemen zij dan zijn vriendelijke, lieve en doorleefde mindfulle houding. Zo kennen wij Jos ook.

Jos had de laatste jaren de ziekte van Parkinson, en overleed op 3 april 2024. Tijdens en na zijn uitvaartdienst werd onderstaande tekst als mantra gezongen:

‘Het leven is niet van mij, we worden gedragen’

Zo werd Jos door vrienden en naasten naar zijn laatste rustplaats gedragen.

Doorgaande beoefening: 2 Jaargroepen ‘Meer mindfulness in je leven’

Dit najaar starten onze mindfulnesstrainers José Jansen en Wendy Kersemaekers weer met jaargroepen.

Tijdens de mindfulnesstraining hebben we de kracht van aandacht kunnen ervaren. De aandacht die helpt om meer verbinding te voelen met onszelf en met onze omgeving. Het helpt ons om andere, bewustere keuzes te maken waardoor we beter voor onszelf zijn gaan zorgen. Ook lukt het steeds beter met de uitdagingen van het leven om te gaan. Het zaadje is geplant, het begin is er, maar hoe nu verder……. Hoe houden we de mindfulness, die ons zo geholpen heeft op de agenda, hoe blijven we geïnspireerd, hoe kunnen we onze aandachtspier blijven trainen? Dat kan in de jaargroep!

In de jaargroep gaan we verder, daar waar de mindfulnesstraining is gestopt. We kunnen ons verder verdiepen in thema’s als: niet helpende gedachten, grenzen, de pijlers van de mindfulness, waarden, compassie, communicatie. En natuurlijk is er ook aandacht voor de thema’s die in de groep leven. We kunnen elkaar stimuleren en steunen om te bewegen naar een leven waarin we de dingen doen die echt belangrijk voor ons zijn. Niet meer alleen opmerken, nu ook stappen zetten!

Als je geïnteresseerd bent, wacht niet te lang, want de jaargroepen zitten vaak snel vol.

Lezing ‘met compassie ouder worden’

Op 1 mei gaf Wendy Kersemaekers een lezing over ‘met compassie ouder worden’ voor Stichting WOUW (Wijzer Ouder Worden). Deze stichting geeft 50+ vrouwen uit Nijmegen en omgeving informatie over onderwerpen die vrouwen bezig houden, om zo de mogelijkheden die deze levensfase biedt te ontdekken en te delen met leeftijdsgenoten. (www.wouw-nijmegen.nl/).

Het was een inspirerende middag en uitwisseling, over een onderwerp dat aandacht verdient. Want zo makkelijk is dat niet, om om te gaan met de veranderingen door het ouder worden. Tegelijkertijd krijgen we er allemaal mee te maken. Hoe kan mindfulness/compassie daarbij helpen?

Een Chinees gezegde zegt zo mooi: Als de wind van verandering waait, bouwen sommigen een muur, anderen een windmolen.

De eerste stap van een windmolen bouwen, is de verandering zien. En te zien dat we dingen niet onder controle hebben. Als we ouder worden, geeft ons lichaam steeds vaker grenzen aan. Onze automatische reactie is vaak weerstand: zo moet het, zo gaat het en zo ga ik het doen. Maar het leven ontvouwt zich vaak op een andere manier dan wij willen. Met meditatie oefenen we om daarbij aanwezig te zijn, met een innerlijke houding van ‘ook ik kan mij daar niet aan onttrekken’, waardoor gelijkmoedigheid kan ontstaan.

Innerlijke rust, vrede en vreugde ontstaan niet omdat alles gaat zoals we willen, maar doordat we kunnen zijn met wat er is!
Geïnspireerd door: ‘Terug naar de markt – Joost van de Heuvel Rijnders’.

Gezocht

Online Content Creator

Ben jij een creatieve zzp’er met een passie voor mindful leven? Het Centrum voor Mindful Leven zoekt een Online Content Creator ter ondersteuning. We zijn op zoek naar iemand die een paar uur per maand kan besteden aan het creëren van sprankelende en inspirerende afbeeldingen en korte filmpjes. Onze docenten leveren input aan voor de content, die past binnen onze huisstijl.

Wat ga je doen:

  • Creëren van aantrekkelijke visuele content voor onze nieuwsbrief, sociale media kanalen (Instagram, LinkedIn) en website.
  • Vertalen van input naar professionele en aantrekkelijke communicatie-uitingen.
  • Plaatsen van twee berichten per week op onze online kanalen.

Wat wij zoeken:

  • Passie voor mindfulness en welzijn.
  • Creativiteit en oog voor detail.
  • Ervaring met het creëren van visuele content.
  • Goede communicatieve vaardigheden.
  • Ervaring met nieuwsbriefopmaak en WordPress is een pre.

Wat we bieden:

  • Financiële vergoeding.
  • Samenwerking met een missie.

Voel jij je thuis in deze rol en wil je bijdragen aan het verspreiden van mindfulness?
Stuur dan je CV en portfolio naar Wendy Kersemaekers (wendy@centrumvoormindfulleven.nl). We kijken uit naar je reactie!

Workshops mindfulness voor kinderen en ouders op de Dag van Noord

Vanuit onze samenwerking met de gemeente Nijmegen en Bindkracht10, zal onze kinderen- en jongerentrainster Ellen Budding een workshop ‘mindfulness voor kinderen’ verzorgen tijdens de Dag van Noord. Daarnaast zal onze trainster Maaike Hopman op die dag een workshop ‘mindful ouderschap’ verzorgen. Dit alles vindt plaats op zondag 9 juni van 13.00-16.00 uur. De exacte tijden van de workshops zijn nog niet bekend. Ook is er een informatiemarkt waar enthousiaste aanbieders vertellen over hun aanbod in Nijmegen-Noord. Het doel van deze dag is om bewoners op een ongedwongen manier te informeren over wat er allemaal in Nijmegen Noord te doen is, o.a. op het gebied van mentale gezondheid.

De toegang is gratis.
Plaats: Voorzieningenhart De Ster, Queenstraat 37b1 in Lent.

www.gezond-in-nijmegen-noord.nl/dagvannoord

Mindfulness in de Praktijk: mobiele telefoon

Geschokt was ik, toen ik tijdens mijn 5-daagse retraite merkte hoe mijn mobiel op het nachtkastje om aandacht schreeuwde. Hoe ik, die zo bewust probeert te leven, vooral tijdens momenten tussen de meditaties door, moeite had om hem niet te pakken en alleen maar te zijn. Zo gewend, of misschien moet ik zeggen verslaafd, aan die continue stroom van prikkels. Na 1-2 dagen mediteren en geen telefoon, verloor mijn mobiel zijn aantrekkingskracht. Deze maakte plaats voor een meer verfijnde aandacht, genieten van een glinsterende druppel op het raam, en mooie lucht, het geluid van een vogel, de geur van ontluikend groen. Nog bewuster kiezen waar ik mijn aandacht aan wil geven, ook na de retraite, blijft een uitdaging. Maar een rustige, heldere en opmerkzame geest, daar ga ik voor!

Door: Wendy Kersemaekers

Online Schrijfmeditaties

Thema: Zout in je leven

De volgende schrijfmeditatie is op 26 mei van 10.00-12.00 uur.

Dit is een sessie die beweegt tussen de tegenstelling zout, pittig, uitgesproken tegenover zouteloos, laf, flauw. Te veel is ongezond en te weinig is niet lekker. Het gaat over doseren (kan de conclusie zijn). “Als het zout er eenmaal inzit, kun je het er niet meer uithalen.”

Zout is een essentieel mineraal in je leven; het zorgt voor een goede balans van diverse processen in je lichaam. Vaak gaan we aan het belang hiervan voorbij. We merken het vaak pas als we een tekort ervaren. Bijna onzichtbaar zorgt het voor ons welbevinden. Je zou kunnen zeggen; Zonder zout geen leven. In je leven heb je natuurlijk nog meer nodig. Waar zou jij niet zonder kunnen? Hoeveel ruimte kun je hieraan geven? En ken je de bron hiervan? Hierover schrijf je en je probeert met de schrijfopdrachten woorden te geven aan de betekenis van dit zout.

Nieuw: Blogs en teksten over mindful leven

Vanaf nu zullen we regelmatig een blog of andere korte stukjes tekst publiceren, geschreven door verschillende docenten over thema’s die te maken hebben met mindful leven.

Er staat al een blog ‘Hoe begin ik met mindfulness?’. En hieronder vast ‘Nieuwe ogen’ van Katja Teunissen:

Nieuwe ogen

Vrijwel elke dag maak ik buiten dezelfde wandeling. Vooral dan zie ik hoe elke dag anders is, niets er precies hetzelfde uitziet dan gisteren. Zo houd ik de verwondering levend. Ik ben daarmee ooit begonnen nadat ik een boek las van Harvard professor Ellen Langer die mindfulness onderwijst zonder meditatie. ‘Merk elke dag vijf nieuwe dingen op’ is haar devies aan mensen die geïnteresseerd zijn in het vergroten van hun opmerkzaamheid.

Ook tijdens een schrijf- en stilteretraite die ik enige tijd geleden volgde in het Dominicanenklooster in Huissen begonnen we elke dag met dezelfde wandeling waarin we werden uitgenodigd de wereld als nieuw te ervaren.

Vooral sinds corona waarin werkdagen voornamelijk gevuld waren met zoom-sessies en telefoongesprekken was mijn dagelijkse wandeling een reminder dat een avontuurlijk leven beleven ook mogelijk is op de vierkante meter. Vroeger moest ik daarvoor naar India, Nepal, Tibet. Nu raak ik maar niet uitgekeken in het Kronenburgerpark.

Door Katja Teunissen

Binnenkort van start!

Voor het volledige cursusaanbod, kijk in de agenda!
Klik op de titel voor meer informatie.

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Zomermeditaties

12 juli om 09:30 - 10:15

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Open les mindfulness

27 augustus om 19:30 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

9 september om 19:00 - 21:30

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Training mindful ouderschap

26 september om 19:00 - 21:30

Uitnodiging om bij te dragen aan de nieuwsbrief

We delen graag onze inspiratie met jullie, maar de nieuwsbrief wordt rijker en veelzijdiger als ook jullie inspiratie en ervaringen gaan delen. Dit kan met of zonder je naam erbij. Dus heb je een inspirerende tekst, foto ervaring, film- of boekentip die je in deze nieuwsbrief wilt delen, wil je die dan sturen naar: info@centrumvoormindfulleven.nl?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Centrum voor Mindful Leven:

NAAM
E-MAILADRES