Zelfcompassie

Zelfcompassie

Aardig zijn voor jezelf. Dat is moeilijker dan het klinkt. ‘Ik moet mezelf een schop onder de kont geven’ resoneert bij veel mensen beter dan woorden als ‘ik omhels mezelf met duizend armen’.

Lief zijn voor jezelf neigt naar narcisme en egoïsme, meent de een. Aardig zijn voor mezelf is vermijding van alle problemen die ikzelf veroorzaak, vindt de ander. De vrije wil bestaat niet, alles gebeurt zoals het moet gebeuren, zegt een derde.

Toch zouden veel mensen die zichzelf liever stevig aanpakken dan mildheid voor zichzelf te betrachten, hun kind, geliefde, beste vriend, of huisdier nooit zo mentaal afbeulen zoals ze dat bij zichzelf doen. Paradoxale wezens, wij mensen.

Zullen we de stoute schoenen aantrekken en het vandaag gewoon eens een hele dag proberen: mild zijn voor onszelf?

Door: Katja Teunissen