Mindfulleven 17

| juni 2024

Verbinding

Verbinding is misschien wel het meest wezenlijke wat we met ons Centrum voor Mindful Leven willen uitdragen. Want als we ons verbonden voelen, komen we vaak ook bij waardering en zorgzaamheid voor waar we ons verbonden mee voelen. Verbinding is niet iets wat we nog moeten creëren, want het is er al. Maar hoe kom je bij dat gevoel van verbinding?

In de laatste Mindfulleven van dit seizoen inspireren we je graag, met een video van Dirk de Wachter over verbinding en in ‘mindful leven in de praktijk’ dit keer een interview met Matthijs Schouten over hoe een oefening in verbinding met de natuur tot grote verandering kan leiden. Verder: een update over de kindertraining bij basisschool de Aldenhove, een schrijfmeditatie over Zomerzotheid, gratis zomermeditaties, en NIEUW: een summercourse mindfulness. Bekijk ook eens onze goed gevulde agenda voor het nieuwe seizoen. En mocht je deze nieuwsbrief deze zomer gaan missen, wist je dat je ons sinds kort ook kunt volgen op LinkedIn?

We wensen je een mooie zomer vol verbinding.

Namens Team Centrum voor Mindful Leven

Dirk de Wachter over verbinding

In een video zegt Dirk de Wachter: ‘Verbinding is het meest fundamentele wat ons mens maakt. In de verbinding worden we menselijk. Ik word mens als ik gezien word. Er mogen zijn, ik ben er voor u, ik ben verbonden, er is iemand voor mij, ik mag er zijn. En dan kun je paradoxaal genoeg weer loslaten en alleen verder gaan. Je neemt de verbinding mee. De meest wezenlijke, liefdevolle en hechte verbinding ontstaat in het kunnen delen van verdriet en vooral kunnen luisteren. Durven spreken over verdriet, dan ontstaat een relationele verbinding die veel steviger is dan als je samen plezante ervaringen beleeft. Durven spreken, en vooral luisteren. Dat maakt dat de onzekerheid van ‘mag ik er wel zijn’ toch weer wat draagkracht krijgt.

Ik mag spreken
Er wordt geluisterd
Ik mag er zijn
Ik ben de moeite waard.

Dit zijn hele fundamentele dingen die rechtstreeks met verbinding te maken hebben.’

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy verklaring.
Ik Accepteer

De kracht van empathie

Op 13 juni start Monique Hoogakker met de training ‘de kracht van empathie’. Wie werkelijk kan luisteren, geeft de ander een groot geschenk namelijk de ander volledig in zijn essentie te horen en te zien. Vanuit contact met jezelf leer je je te verbinden met de ander zonder jezelf te verliezen.

Wat ik in mijn leven wil is mededogen, een stroom tussen mijzelf en anderen gebaseerd op wederzijds geven vanuit het hart

– Marshall Rosenberg, grondlegger van het gedachtengoed Geweldloze Communicatie.

Dit is een verdiepingstraining voor diegenen die tenminste 2 dagen ‘training in geweldloze communicatie’ hebben gevolgd.

Grote interesse in de kindertraining mindfulness op basisschool De Aldenhove

Een inspiratieworkshop in de groepen 5 en 6 leidde tot maar liefst tien aanmeldingen voor de 8-weekse kindertraining op basisschool De Aldenhove in Nijmegen na schooltijd, vanuit het naschools programma van Bindkracht10.

Ondertussen zijn we halverwege, en wat zijn de kinderen open en gemotiveerd. Ze oefenen met: de kracht van de ademhaling, luisteren naar hun lijf, het voelen van gevoelens en hoe om te gaan met een hoofd vol gedachten. En, misschien wel het belangrijkste, om net als kikker Kees niet (meteen) te reageren als ze iets horen, zien, denken of voelen. Dit zorgt voor meer innerlijke rust en energie.

‘Mijn moeder zal blij zijn als ik niet meer overal op reageer, want ze wordt er gek van dat ik altijd maar praat….’

Na de zomervakantie start er een nieuwe kindertraining mindfulness op basisschool De Aldenhove.

Mindfulleven 17

Mindful leven in de praktijk – hoe een kleine oefening in verbinding tot grote verandering kan leiden


Dit keer een voorbeeld van Matthijs Schouten, hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel aan de WUR en boeddhistisch leraar. Hij vertelt in een interview met Kees Klomp, expert op het gebied van de betekeniseconomie, dat betrokkenheid met de natuur nodig is om weer voor de natuur te gaan zorgen. Dat gaat niet via de cognitie, maar door te ervaren. Met CEO’s in grote bedrijven doet hij vaak de volgende oefening: kies iets dat niet door de mens is gemaakt, bijvoorbeeld een steen, boom, plant, of dier, en kijk daar iedere dag 10 minuten naar. Zonder in te vullen, een naam te geven of te interpreteren.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy verklaring.
Ik Accepteer

Eén van de CEO’s begon met naar de boom voor zijn huis te kijken, gewoon vanuit het raam, van binnen naar buiten. Na een week wilde hij toch eens buiten kijken, wat dichterbij. Na een paar weken, kon hij niet meer van huis, zonder die boom te begroeten. En toen bedacht hij ineens dat zijn bedrijf heel veel hout importeerde, en vroeg zich af wat voor een hout dat was. Hij kwam erachter dat dat allemaal niet-gecertificeerd hout was. Binnen een halfjaar heeft hij zijn houtimport volledig veranderd.

Maar, zo zegt Matthijs Schouten, ook als je geen CEO bent, kun je je steeds afvragen in je leven: ‘dat wat ik nu doe, is dat goed voor de gemeenschap of niet zo goed?’. Bijvoorbeeld, wat zet je op je balkon. Zijn dat plat doorgespoten bloemen die zich niet meer kunnen voortplanten of ook planten waar de bijen ook nog wat aan hebben. Of je kunt een stukje van je tuin laten verwilderen, dat is heel prettig voor heel veel insecten. Kijk wat je koopt, hoe lastig dat ook is, want je kunt het niet perfect doen. Maar de intentie alleen al geeft je het gevoel dat je bijdraagt. Al die bijdragen samen gaan weer resoneren en die doen weer wat op allerlei niveaus. We bekijken de wereld vanuit het met elkaar verbonden zijn.

Het hele interview kun je bekijken via bijgevoegde link.

Zomermeditaties – Rumi


Ook deze zomer weer zijn er gratis zomermeditaties in De Zendo door verschillende docenten. Deze zijn op de vrijdagochtend om 9.30-10.15 uur op 12 en 26 juli, 2, 9 en 16 augustus.

Aansluitend ben je van harte uitgenodigd om samen in het Zencafé wat te drinken. Ook kunnen de meditaties een mooie start zijn van een bezoek aan Museumpark Orientalis en de tentoonstelling van 13e-eeuwse soefistische mysticus Rumi. Mindfulness sluit daar prachtig bij aan, en in de meditaties laten we ons deze zomer dan ook inspireren door de gedichten van Rumi. Zo zal bijvoorbeeld op 12 juli de meditatie gaan over zijn gedicht ‘de herberg’.

Een mooie manier om ook in de zomer samen te blijven oefenen. Je bent van harte welkom!

Mindfulleven 17

Online Schrijfmeditatie

Thema: Zomerzotheid

De volgende schrijfmeditatie is op 21 juni van 10.00-12.00 uur.

In de zomer staat alles volop in bloei, het jaar is op zijn hoogtepunt.

Wat waren hoogtepunten in jouw leven, wat maakte het zo bijzonder en had je dat toen ook al in de gaten? We schrijven erover in de schrijfmeditatie van juni.

NIEUW: Summercourse mindfulness

Deze zomer kun je bij José Jansen de 8-weekse mindfulnesstraining in 1 week volgen in de vakantieperiode! Door deze training leer je beter omgaan met stress en krijg je tools in handen om te dealen met de obstakels in je leven. Hierdoor ga je in je dagelijks leven, meer rust en kalmte ervaren.
Deze mindfulness summercourse is bedoeld voor mensen die nog geen of weinig ervaring hebben met mindfulness, en voor wie het lastig is om zich 8 weken vrij te maken voor een wekelijkse bijeenkomst, of voor wie er in een week helemaal in wil duiken. In 5 avonden, en de zaterdag en de zondag doorlopen we de 8 weekse mindfulnesstraining.

Iets voor jou, of ken je iemand die altijd al eens een mindfulnesscursus wilde doen?

LinkedIn

Sinds de afgelopen week zijn we ook aanwezig op LinkedIn. We zullen daar regelmatig blogs, video’s, quotes, wetenschappelijke onderbouwingen en andere inspiratie rondom mindful leven delen. Via deze weg hopen we nog meer mensen te laten kennismaken en inspireren tot mindful leven.

Leuk als je ons wilt volgen!

Binnenkort van start!

Voor het volledige cursusaanbod, kijk in de agenda!
Klik op de titel voor meer informatie.

Dagretraite ‘Heel je hart’

22 juni om 10:00 - 16:30

Zomermeditaties

12 juli om 09:30 - 10:15

Mindfulness summer course

5 augustus om 19:00 - 21:00

Open les mindfulness

27 augustus om 19:30 - 21:00

Compassietraining (MBCL)

30 augustus om 09:15 - 11:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

3 september om 19:15 - 21:45

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

9 september om 19:00 - 21:30

Training verbindende communicatie

23 september om 19:00 - 21:30

Training mindful ouderschap

26 september om 19:00 - 21:30

Mindfulness voor kinderen van 6 t/m 12 jaar

27 september om 16:00 - 17:00

Stiltedag mindfulness

12 oktober om 10:30 - 16:30

Blog

Regelmatig plaatsen we een blog of andere korte stukjes tekst op onze website, geschreven door verschillende docenten over thema’s die te maken hebben met mindful leven.

Uitnodiging om bij te dragen aan de nieuwsbrief

We delen graag onze inspiratie met jullie, maar de nieuwsbrief wordt rijker en veelzijdiger als ook jullie inspiratie en ervaringen gaan delen. Dit kan met of zonder je naam erbij. Dus heb je een inspirerende tekst, foto ervaring, film- of boekentip die je in deze nieuwsbrief wilt delen, wil je die dan sturen naar: info@centrumvoormindfulleven.nl?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Centrum voor Mindful Leven:

NAAM
E-MAILADRES