Mindfulleven 21

| november 2024

Hoop

Is er nog hoop met een Amerikaanse president met weinig moreel besef, die geweld niet schuwt, en die alles wat bereikt is op gebied van het klimaat in Amerika en liefst ook daarbuiten teniet wil doen? En wat kunnen we hierbij leren van het boeddhisme?

Kees Klomp, expert op het gebied van de betekenis-economie, schreef hierover op LinkedIn het volgende: “Er bestaat in de boeddhistische geschriften geen term voor hoop. Hopen vereist immers een vorm van vastklampen aan gekoesterde verwachtingen, waarbij het boeddhisme in essentie juist gaat over onthechten. Maar er kan wel een alternatief worden gevonden: vertrouwen. Vanuit het gegeven dat we ‘interzijn’, het ecologisch wetenschappelijke feit dat al het leven op aarde in/uit relaties bestaat, kun je je inspannen voor iets en erop vertrouwen dat dit effect zal hebben. Omdat jij innig verweven bent met allerlei andere levende wezens, heeft jouw inspanning per definitie effect. Je kunt/zult dat effect misschien niet ervaren, maar het kan niet anders dan gebeuren. Je kunt niet niét beïnvloeden.”

Dit vinden wij een zeer hoopvolle gedachte, als tegenhanger van gevoelens van machteloosheid. We hoeven niet de wereld te veranderen, alleen ons denken en doen, het beoogde belichamen, en erop vertrouwen dat dat zin heeft. Dat is genoeg.

In deze nieuwsbrief kun je onder andere lezen over mindfulness in Oekraïne, workshop voor tieners, de Sangha van Zen Centrum Nijmegen, mindful leven in de praktijk over schoonheid, en ons aanbod. Veel leesplezier!

Namens Team Centrum voor Mindful Leven

Mindfulness in Oekraïne

Een paar weken terug was er een online bijeenkomst over mindfulness in Oekraïne, georganiseerd door de Ukrainian Mindfulness Association (UMA), in samenwerking met de Mindfulness Academie and de Self-compassion Academy.

Op deze avond deelden twee Oekraïense mindfulnesstrainers, Julia Stadnytska en Olena Mukha, hun ervaringen met mindfulness en compassie in Oekraïne, en hoe ze daar samen met Mila de Koning en Rob Brandsma trainers opleiden. Ze vertelden hoe ze mindfulness en compassie naar scholen brengen, en naar traumawerkers en soldaten die terugkeren van het front en naar ieder ander die te maken heeft met de enorme stress van onderdrukking, oorlog en onzekerheid.

Er gebeuren vreselijke dingen, ook tijdens de online bijeenkomsten. Soms overlijdt een familielid, regelmatig gaat het luchtalarm af, en moet besloten worden om wel of niet naar een schuilkelder te gaan. Mindfulness leert hen nieuwe manieren om met dit alles om te gaan, en hopelijk geen nieuwe trauma’s te ontwikkelen die weer voor de verdere verspreiding van haat, wraak en oorlog kunnen zorgen. De avond werd afgesloten met een indrukwekkende bijdrage van Jon Kabat-Zinn (JKZ), de grondlegger van de MBSR training.

De diepe verbinding en support die voelbaar werd heeft ons geraakt, en deed ons besluiten dit ook met jullie te delen. Je kunt de bijeenkomst terugkijken via de video (en die start bij de bijdrage van JKZ).

Als jou dit ook raakt: er is een inzamelingsactie gestart om dit werk om mindfulness en compassie naar Oekraine te brengen financieel te ondersteunen. Dat kan via de onderstaande button.

Workshop ‘Meditatie voor tieners’ (12-16 jaar)

Op woensdagavond 11 december geeft onze mindfulnesstrainer, Ellen Budding, deze inspirerende workshop. Hoe ga je om met faalangst, somberheid, piekeren?

Meditatie is een effectieve en laagdrempelige manier om je mentale veerkracht te versterken. Ken je een jongere die kennis wil maken met de kracht van meditatie? Stuur dan de link gerust door.

Sangha

Met ons aanbod willen we duurzame beoefening en bewust leven bevorderen. Eén van de manieren is om na het starterstraject Zenmeditatie door te stromen in de Sangha van Zen Centrum Nijmegen.

Weet je wat een ‘sangha’ is? In Zen Centrum Nijmegen zien we dit als een toegankelijke en betrokken groep spirituele vrienden. We gaan uit van zen uit het hart; een grond van liefde waarin de dingen zijn zoals ze zijn en die je tegelijkertijd zorgzaam in de wereld doet staan. Vanuit dit hart oefenen we o.a. met meditatie onze aandacht. We vinden ondersteuning in de zentraditie én zijn met open verwondering gericht naar de wereld van o.a. kunst, religie, politiek, wetenschap en ecologie.

Zo proberen we bij te dragen aan een toekomst waarin we de ervaring van verbinding met onszelf, elkaar en de wereld steeds weer mogen ontdekken als onze diepste drijfveer. Van harte welkom om eens te komen kijken! Op 23 januari begint er weer een starterstraject, begeleid door Misha Beliën.

Online schrijfmeditatie november – Over het lijf geschreven

We kunnen veel beleven aan ons lichaam. Genot en pijn, spanning en ontspanning. Het kan ons in de weg zitten bij ziekte of een bron van schaamte of teleurstelling zijn.

Maar je lichaam kan je evengoed een gevoel van plezier geven vanwege je kracht en uithoudingsvermogen bij een sportprestatie of het dragen van een elegante outfit.

Ons lijf is het huis van onze geest, en zonder lichaam zouden we al onze rijke ervaringen en gevoelens niet hebben kunnen beleven.

Deze keer schrijven we over ons lijf. We gaan op zoek naar momenten waarop je extreem bewust was van het feit dat je een lichaam had. Wat hebben die momenten je eigenlijk te vertellen? En hoe luister je naar de roep van je lichaam?

Mindful leven in de praktijk – Schoonheid

In deze tijd kun je gemakkelijk overweldigd worden door emoties. Mindfulness en compassie helpen dan om aanwezig te blijven en niet weg te kijken, dit alles te doorvoelen voor zover dat gaat. Maar hoe doe je dat dan als het veel en heftig is?

Mij helpt het om ook de aandacht te richten op al die mensen die wel het goede doen, die zorgzaam zijn, en het grotere geheel vóór hun eigen belang stellen. En ook is het een noodzaak om mezelf te voeden met liefde en schoonheid, die er ook nog altijd is!

Daarom delen we hier graag een beetje van. Zoals dit keer een filmpje van Marta en Gyorgy Kurtag, die op 90+- jarige leeftijd ‘Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit’ van Johan Sebastian Bach spelen. Zoveel liefde, verfijning, schoonheid en verbinding.

Wendy Kersemaekers

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy verklaring.

Een vraag aan jou – hoe voed jij jezelf?

Bovenstaande is natuurlijk heel persoonlijk, wat is jouw ingang om jezelf te voeden en je te verbinden met schoonheid en liefde? Het kan (een foto van) de natuur zijn, kunst, een inspirerende tekst, boek of film(pje), muziek, of een oefening. We zouden het enorm op prijs stellen als je dit met ons wilt delen, zodat we jullie bijdragen kunnen opnemen in volgende nieuwsbrieven (indien gewenst anoniem). Om zo elkaar steeds weer te inspireren met liefde en schoonheid. Stuur je reactie naar info@centrumvoormindfulleven.nl.

Agenda

Klik op de titel voor meer informatie. Kijk voor het volledige cursusaanbod in de agenda!

Schrijfmeditatie online – Opruimen

15 december om 10:00 - 12:00

Wintermeditaties

20 december om 15:00 - 16:00

Stiltedag mindfulness

11 januari 2025 om 10:30 - 16:30

Mindfulness voor kinderen van 6 t/m 12 jaar

17 januari 2025 om 15:00 - 16:00

Training verbindende communicatie

23 januari 2025 om 19:00 - 21:30

Starterstraject zenmeditatie

23 januari 2025 om 19:45 - 21:30

Training mindful ouderschap

31 januari 2025 om 09:15 - 11:45

Compassietraining (MBCL)

7 februari 2025 om 09:15 - 11:30

Mindfulness: training in aandacht (MBSR)

11 februari 2025 om 19:15 - 21:45

Training liefdesrelaties voor koppels

14 februari 2025 om 09:30 - 17:00

Mindfulness voor tieners

19 maart 2025 om 19:00 - 20:30

Uitnodiging om bij te dragen aan de nieuwsbrief

We delen graag onze inspiratie met jullie, maar de nieuwsbrief wordt rijker en veelzijdiger als ook jullie inspiratie en ervaringen gaan delen. Dit kan met of zonder je naam erbij. Dus heb je een inspirerende tekst, foto ervaring, film- of boekentip die je in deze nieuwsbrief wilt delen, wil je die dan sturen naar: info@centrumvoormindfulleven.nl?

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief ‘Mindfulleven’ om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, artikelen en activiteiten van het Centrum voor Mindful Leven:

NAAM
E-MAILADRES