Over ons

Het Centrum voor Mindful Leven wil bijdragen aan een wereld waarin mensen leven vanuit verbondenheid met zichzelf, elkaar en met de natuur. Daartoe zijn we een oefenplaats voor bewust leven in harmonie met natuur en samenleving met als kernwaarden: verbinding – zorgzaamheid – integriteit – maatschappelijk betrokken. Het is onze ambitie om op individueel en maatschappelijk niveau te gaan van overleven naar leven, van afgescheiden naar verbonden.

De beoefening bestaat uit meditatie en meditatieve activiteiten. We organiseren trainingen, cursussen, meditaties, en bijeenkomsten in mindfulness en zen. Dit ‘oefenen’ gaat verder dan het meditatiekussen. Het gaat ook om het handen en voeten geven aan de toepassing in ons dagelijks leven.

Daarbij kiezen we momenteel voor de volgende thema’s: onderwijs en opvoeding, natuur, communicatie, leiderschap, duurzame beoefening, wijsheidstradities.

“We zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals wij zijn.”

Annaïs Nin

Toekomst

We zijn een centrum in voortdurende ontwikkeling. We kiezen momenteel voor aanbod in mindfulness en zen. Om onze missie te verwezenlijken kiezen we een aantal thema’s: onderwijs en opvoeding, natuur, communicatie, leiderschap, duurzame beoefening, wijsheidstradities. We werken hierbij zowel met eigen docenten als met gastdocenten.

Een aantal van deze thema’s zijn al uitgewerkt.

Voor het thema ‘mindfulness in het onderwijs en opvoeding’ werken we samen met de Academie voor Mindful Teaching (AMT), bekend van het boek ‘Stilzitten als een kikker’ (Eline Snel). Dit aanbod bestaat uit een opleiding tot mindfulnesstrainer voor kinderen. Ook zijn er trainingen voor kinderen, jongeren, leerkrachten en ouders.

Het thema duurzame beoefening is terug te vinden in de de mindfulness jaargroep en andere verdiepingstrainingen zoals de compassietraining. Dit willen we nog verder ontwikkelen. Voor duurzame zenbeoefening kun je instromen in de Sangha van onze zusterorganisatie Zen Centrum Nijmegen.

Het thema communicatie krijgt vorm door ons aanbod in verbindende communicatie. Dit thema willen we graag door ontwikkelen met bijvoorbeeld interpersoonlijke mindfulness en Insight Dialogue.

De thema’s natuur, leiderschap en wijsheidstradities zijn in ontwikkeling.

Over ons Han Fortmann Centrum Toekomst
Spreekt onze missie en visie je aan? Wil je meedenken en werken aan de ontwikkeling van ons centrum? Je bent van harte welkom!

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder”

Over ons Han Fortmann Centrum Geschiedenis

Geschiedenis

Het Centrum voor Mindful Leven is voortgekomen uit het Han Fortmann Centrum.

In 1979 werd het Han Fortmann Centrum opgericht door Myriam Schretlen en Wil Vendrik. Het centrum draagt de naam van de Nijmeegse hoogleraar cultuur- en godsdienstpsychologie Han Fortmann (1912-1970) die geboeid werd door de samenhang tussen psychisch welzijn en spiritualiteit. Hij ontdekte dat de westerse wijze van denken en handelen positief beïnvloed kon worden door de inzichten en de praktijk van eeuwenoude boeddhistische tradities.

Zijn ideeën vormden een belangrijke inspiratiebron voor de oprichters van het Han Fortmann centrum, en zijn dat nog steeds voor de oprichters van het Centrum voor Mindful Leven. Het overkoepelend thema van zijn gedachtegoed is de aandacht voor de samenhang tussen lichaam en geest: heel de mens. Centraal daarbij is het begrip bewustwording, wat bereikt kan worden door helder waarnemen en direct ervaren. Bewustzijn is voor Han Fortmann de kracht die ieder mens met zichzelf en met de wereld verbindt. Die verbinding is niet alleen gericht op het individu, maar juist ook op de betrokkenheid bij anderen en bij de maatschappij.

Dit blijkt nog steeds relevant voor de huidige tijd, en precies waar we met onze huidige missie op voortborduren. Bewust zijn, met aandacht voor ‘heel de mens’ om de verbinding met anderen en de maatschappij te bevorderen. Ook nu doen we dit door meditatie en meditatieve activiteiten vanuit verschillende wijsheidstradities.

Ontmoet onze docenten

De docenten van het Centrum voor Mindful Leven willen met hun leven en werk bijdragen aan een wereld waarin we leven vanuit het bewustzijn van verbondenheid met onszelf, elkaar en met de natuur.

Alle docenten zijn gecertificeerd en ervaren. Het Han Fortmann Centrum was al jaren een begrip in Nijmegen en omgeving en stond voor hoge kwaliteit. Dat blijft zo voor het Centrum voor Mindful Leven. Er zijn verschillende vrijwilligers die ons centrum ondersteunen door bijvoorbeeld te helpen bij onze themadagen of met de PR. Onze vrijwilligers herkennen zich in onze missie en visie en dragen ons centrum een warm hart toe.

Het Centrum voor Mindful Leven is een zelfstandige organisatie en geaccrediteerd door het Centraal Register voor Kort Beroepsonderwijs (www.crkbo.nl).

Wendy Kersemaekers
Wendy Kersemaekers
mindfulness- en compassietrainer
kersenpit-mindfulness.nl

Over Wendy

Wendy Kersemaekers is een ervaren mindfulness- en compassietrainer en supervisor. Sinds 2016 geeft ze met veel enthousiasme training aan particulieren en organisaties. Hiervoor leidde ze jarenlang medisch wetenschappelijke onderzoeksprojecten op de universiteit en in het bedrijfsleven. Ze deed onderzoek naar effecten van mindfulness en publiceerde hierover verschillende artikelen. Ze is daarnaast opgeleid als psychosynthese counselor.

In haar trainingen brengt ze haar jarenlange ervaring met meditatie en haar persoonlijke ervaringen samen. Ze voelt zich diep gemotiveerd om samen met anderen te oefenen met mindfulness en compassie, en dit duurzaam te integreren in ons dagelijks leven.

Wendy is categorie 1 lid van de VMBN, en geregistreerd bij het Mindfulness Register en het MBCL A en B (compassie) register.

Over José

Toen José in 2008 kennis maakte met mindfulness, werd ze direct geraakt. Ze zegt altijd: je meditatiekussentje is een metafoor voor het dagelijks leven. Met het doen van de oefeningen kom je allerlei moeilijkheden en obstakels tegen. Net als in het leven van alledag. Het leven is voor niemand van ons makkelijk. En zeker als je al wat ouder bent heb je vaak al heel wat meegemaakt. Mooie, maar ook moeilijke momenten. Mindfulness geeft haar het gereedschap in handen om hiermee om te gaan. Daarnaast heeft de mindfulness haar geholpen meer verbinding te voelen met zichzelf, haar omgeving en de wereld om haar heen. Haar humor, levenservaring, het besef dat we allemaal maar mensen zijn met onze mooie kanten en onze tekortkomingen hebben haar gemaakt tot de trainer die ze nu is.

José is categorie 1 lid van de VMBN, en geregistreerd bij het Mindfulness Register.

José Jansen
José Jansen
Mindfulnesstrainer
Sapientia Mindfulness
Ellen Budding
Ellen Budding
mindfulnesstrainer kinderen, jongeren en ouders en docenten
degeluksvogels.nl

Over Ellen

Ellen Budding is een ervaren kinder- en jongerentrainer mindfulness (Methode Eline Snel) en yoga nidra kids & teens. Vanuit haar achtergrond als orthopedagoog en moeder van twee kinderen weet ze als geen ander dat kinderen en jongeren, net als volwassenen, allerlei uitdagingen tegenkomen in hun jonge leven. Onder het motto ‘Jong geleerd is oud gedaan’ leert Ellen de kinderen hoe regelmatig te stoppen met doorgaan, een hoofd vol gedachten tot rust te brengen, om te gaan met stress en gevoelens te voelen.

Ellen is gecertificeerd trainer in de Methode Eline Snel van de Academie voor Mindful Teaching en gecertificeerd trainer yoga nidra kids & teens (Wendy Traa).

Over Misha

De mystieke ervaring van verbinding biedt Misha een onuitputtelijke inspiratiebron. De motivatie voor zijn zenleraarschap is dan ook ‘het oefenen van onze innerlijke ervaring van verbinding’. Dit staat bovendien centraal in zijn leven met Lotte en hun zoontje Yura én in zijn werk als boeddhistisch documentairemaker.
De uitgangspunten van zen en het centrum vormen de leidraad in de bijeenkomsten die Misha begeleidt. Daarbij legt hij graag de nadruk op het oefenen en een gezellig, intiem gezamenlijk onderzoek.

Misha Beliën
Misha Beliën
zenmonnik en docent
Monique Hoogakker
Monique Hoogakker
trainer geweldloze communicatie
vol-leven.nu

Over Monique

Na haar studies Orthopedagogiek en Interpersoonlijke Communicatie heeft Monique Hoogakker ruim twintig jaar met veel plezier training gegeven aan ondernemingsraden en directies in de zorg- en welzijnssector. In 2008 werd zij geraakt door Geweldloze of Verbindende Communicatie en volgde opleidingen in binnen en buitenland, bij de grondlegger Marshall Rosenberg. Haar praktijk Vol-leven staat voor voluit leven. Met veel enthousiasme draagt zij bij aan de kwaliteit van (werk)relaties en inspireert zij mensen om voluit te leven, de blik naar binnen te richten en te onderzoeken wat er werkelijk toe doet voor jou, voor de ander en voor een betere wereld.

Monique is lid van een vakgroep van trainers Geweldloze Communicatie, Registermediator en Internationaal gecertificeerd trainer bij het CNVC (Centre of Nonviolent Communication).

Over Katja

Zonder enige meditatie-ervaring stortte Katja Teunissen zich als twintiger in een tiendaagse stilte-meditatieretraite in Thailand. Dat was de start van een avontuurlijke zoektocht naar o.a. zelfkennis, innerlijke rust en bevrijdende inzichten. Vele retraites in binnen- en buitenland volgden. Het dagelijks leven ziet ze als haar belangrijkste leermeester.

Bijna drie decennia later is ze een ervaren mindfulnesstrainer en Wim Hof Methode instructeur. Op het gemak leren zijn met ongemak, vol nieuwsgierigheid uit de comfortzone stappen, ontdekken wat dat brengt en verbinding ervaren met zichzelf, anderen en de natuur zijn haar grote passies. In haar werk zet ze zich graag in om anderen te ondersteunen in hun eigen zoektocht naar passies, waarden, veerkracht en verbinding. Daarnaast werkt ze als studieadviseur en coach/trainer aan bètafaculteit van de Radboud Universiteit en als journalist voor diverse bladen.

Katja Teunissen
Katja Teunissen
Mindfulnesstrainer en Wim Hof Methode instructeur
Maaike Hopman
Maaike Hopman
Categorie 1 lid van de VMBN, en geregistreerd bij het Mindfulness Register

Over Maaike

Vol vertrouwen begon Maaike aan het avontuur van het moederschap. Niet wetende waar ze precies aan begon. Het blijkt de waardevolste leerschool in haar leven te zijn. Onzekerheid, wanhoop, acceptatie, perfectionisme, vreugde etc., alles komt voorbij. Mindfulness was en is voor haar een grote steun hierbij. Het is haar inspiratiebron om liefdevol in verbinding te zijn met haar man en twee dochters.

Maaike is een enthousiaste en ervaren mindfulnesstrainer. Haar missie is om ouders met een druk gezinsleven te helpen bewust en ontspannen in het leven te staan, waardoor er meer rust en harmonie in het gezin kan ontstaan. Dat is fijn voor de kinderen, de relatie en de ouders zelf.

Maaike is categorie 1 lid van de VMBN, en geregistreerd bij het Mindfulness Register. Daarnaast heeft ze een acupunctuurpraktijk voor vrouwen met hormonale klachten.

Ontmoet onze docenten

De docenten van het Centrum voor Mindful Leven willen met hun leven en werk bijdragen aan een wereld waarin we leven vanuit het bewustzijn van verbondenheid met onszelf, elkaar en met de natuur.

Alle docenten zijn gecertificeerd en ervaren. Het Han Fortmann Centrum was al jaren een begrip in Nijmegen en omgeving en stond voor hoge kwaliteit. Dat blijft zo voor het Centrum voor Mindful Leven. Er zijn verschillende vrijwilligers die ons centrum ondersteunen door bijvoorbeeld te helpen bij onze themadagen of met de PR. Onze vrijwilligers herkennen zich in onze missie en visie en dragen ons centrum een warm hart toe.

Het Centrum voor Mindful Leven is een zelfstandige organisatie en geaccrediteerd door het Centraal Register voor Kort Beroepsonderwijs (www.crkbo.nl).

Wendy Kersemaekers
Wendy Kersemaekers
mindfulness- en compassietrainer
kersenpit-mindfulness.nl

Over Wendy

Wendy Kersemaekers is een ervaren mindfulness- en compassietrainer en supervisor. Sinds 2016 geeft ze met veel enthousiasme training aan particulieren en organisaties. Hiervoor leidde ze jarenlang medisch wetenschappelijke onderzoeksprojecten op de universiteit en in het bedrijfsleven. Ze deed onderzoek naar effecten van mindfulness en publiceerde hierover verschillende artikelen. Ze is daarnaast opgeleid als psychosynthese counselor.

In haar trainingen brengt ze haar jarenlange ervaring met meditatie en haar persoonlijke ervaringen samen. Ze voelt zich diep gemotiveerd om samen met anderen te oefenen met mindfulness en compassie, en dit duurzaam te integreren in ons dagelijks leven.

Wendy is Categorie 1 lid van de VMBN en geregistreerd bij de Stichting Mindfulness Register en het MBCL A en B (compassie) register.

Ellen Budding
Ellen Budding
mindfulnesstrainer kinderen, jongeren en ouders en docenten
degeluksvogels.nl

Over Ellen

Ellen Budding is een ervaren kinder- en jongerentrainer mindfulness (Methode Eline Snel). Vanuit haar achtergrond als orthopedagoog en moeder van twee kinderen weet ze als geen ander dat kinderen en jongeren, net als volwassenen, allerlei uitdagingen tegenkomen in hun jonge leven. Onder het motto ‘Jong geleerd is oud gedaan’ leert Ellen de kinderen hoe regelmatig te stoppen met doorgaan, een hoofd vol gedachten tot rust te brengen, om te gaan met stress en gevoelens te voelen.

Ellen is gecertificeerd trainer in de Methode Eline Snel van de Academie voor Mindful Teaching.

José Jansen
José Jansen
Mindfulnesstrainer
Sapientia Mindfulness

Over José

Toen José in 2008 kennis maakte met mindfulness, werd ze direct geraakt. Ze zegt altijd: je meditatiekussentje is een metafoor voor het dagelijks leven. Met het doen van de oefeningen kom je allerlei moeilijkheden en obstakels tegen. Net als in het leven van alledag. Het leven is voor niemand van ons makkelijk. En zeker als je al wat ouder bent heb je vaak al heel wat meegemaakt. Mooie, maar ook moeilijke momenten. Mindfulness geeft haar het gereedschap in handen om hiermee om te gaan. Daarnaast heeft de mindfulness haar geholpen meer verbinding te voelen met zichzelf, haar omgeving en de wereld om haar heen. Haar humor, levenservaring, het besef dat we allemaal maar mensen zijn met onze mooie kanten en onze tekortkomingen hebben haar gemaakt tot de trainer die ze nu is.

José is categorie 1 lid van de VMBN, en geregistreerd bij het Mindfulness Register.

Misha Beliën
Misha Beliën
zenmonnik en docent

Over Misha

De mystieke ervaring van verbinding biedt Misha een onuitputtelijke inspiratiebron. De motivatie voor zijn zenleraarschap is dan ook ‘het oefenen van onze innerlijke ervaring van verbinding’. Dit staat bovendien centraal in zijn leven met Lotte en hun zoontje Yura én in zijn werk als boeddhistisch documentairemaker.
De uitgangspunten van zen en het centrum vormen de leidraad in de bijeenkomsten die Misha begeleidt. Daarbij legt hij graag de nadruk op het oefenen en een gezellig, intiem gezamenlijk onderzoek.

Monique Hoogakker
Monique Hoogakker
trainer geweldloze communicatie
vol-leven.nu

Over Monique

Na haar studies Orthopedagogiek en Interpersoonlijke Communicatie heeft Monique Hoogakker ruim twintig jaar met veel plezier training gegeven aan ondernemingsraden en directies in de zorg- en welzijnssector. In 2008 werd zij geraakt door Geweldloze of Verbindende Communicatie en volgde opleidingen in binnen en buitenland, bij de grondlegger Marshall Rosenberg. Haar praktijk Vol-leven staat voor voluit leven. Met veel enthousiasme draagt zij bij aan de kwaliteit van (werk)relaties en inspireert zij mensen om voluit te leven, de blik naar binnen te richten en te onderzoeken wat er werkelijk toe doet voor jou, voor de ander en voor een betere wereld.

Monique is lid van een vakgroep van trainers Geweldloze Communicatie, Registermediator en Internationaal gecertificeerd trainer bij het CNVC (Centre of Nonviolent Communication).

Katja Teunissen
Katja Teunissen
Mindfulnesstrainer en Wim Hof Methode instructeur

Over Katja

Zonder enige meditatie-ervaring stortte Katja Teunissen zich als twintiger in een tiendaagse stilte-meditatieretraite in Thailand. Dat was de start van een avontuurlijke zoektocht naar o.a. zelfkennis, innerlijke rust en bevrijdende inzichten. Vele retraites in binnen- en buitenland volgden. Het dagelijks leven ziet ze als haar belangrijkste leermeester.

Bijna drie decennia later is ze een ervaren mindfulnesstrainer en Wim Hof Methode instructeur. Op het gemak leren zijn met ongemak, vol nieuwsgierigheid uit de comfortzone stappen, ontdekken wat dat brengt en verbinding ervaren met zichzelf, anderen en de natuur zijn haar grote passies. In haar werk zet ze zich graag in om anderen te ondersteunen in hun eigen zoektocht naar passies, waarden, veerkracht en verbinding. Daarnaast werkt ze als studieadviseur en coach/trainer aan bètafaculteit van de Radboud Universiteit en als journalist voor diverse bladen.

Maaike Hopman
Maaike Hopman
Categorie 1 lid van de VMBN, en geregistreerd bij het Mindfulness Register

Over Maaike

Vol vertrouwen begon Maaike aan het avontuur van het moederschap. Niet wetende waar ze precies aan begon. Het blijkt de waardevolste leerschool in haar leven te zijn. Onzekerheid, wanhoop, acceptatie, perfectionisme, vreugde etc., alles komt voorbij. Mindfulness was en is voor haar een grote steun hierbij. Het is haar inspiratiebron om liefdevol in verbinding te zijn met haar man en twee dochters.

Maaike is een enthousiaste en ervaren mindfulnesstrainer. Haar missie is om ouders met een druk gezinsleven te helpen bewust en ontspannen in het leven te staan, waardoor er meer rust en harmonie in het gezin kan ontstaan. Dat is fijn voor de kinderen, de relatie en de ouders zelf.

Maaike is categorie 1 lid van de VMBN, en geregistreerd bij het Mindfulness Register. Daarnaast heeft ze een acupunctuurpraktijk voor vrouwen met hormonale klachten.

Het team

Bestuur

Wendy Kersemaekers (voorzitter)

Ellen Budding (penningmeester)

Monique Hoogakker (secretaris)

Docenten en trainers

Klik hier voor meer informatie over onze docenten.

Publiciteit

Lotte Luigjes en Wendy Kersemaekers

Redactie website & Nieuwsbrief

Lotte Luigjes en Wendy Kersemaekers

Ontwerp logo, website en systeembeheer

Respectievelijk: Joris Budel (Studio Joris Budel), Lotte Luigjes (Studio Alott) en Lapsen Appaiya (2Apps Webbureau)

Vrijwilligers

Het werk van het Centrum voor Mindful Leven wordt ondersteund door een groep vrijwilligers. Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers voor diverse werkzaamheden zoals het gastheer/gastvrouwschap bij diverse activiteiten en voor PR-taken. Voor meer informatie over de werkzaamheden kun je contact opnemen met Monique Hoogakker.